Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

Taş tepeler, Şanlıurfa’dan dünyaya açılan kültür kapısı

Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'ndeki kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler, modüler yapılması planlanan geçici çatıyla koruma altına alınacak. Vali Salih Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat Karahantepe’de incelemelerde bulundu.

KARAHANTEPE: GÖBEKLİTEPE'NİN ARDINDAN DÜNYADA SES GETİRECEK TARİHİ KEŞİF

Şanlıurfa'daki kültür envanterinin tespiti için başlatılan çalışmalar kapsamında şehir merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında, araştırmacılar tarafından 1997'de yüzey araştırması sırasında Karahantepe'deki yapılar fark edildi.

Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 2017'de başlatılan "Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları" projesi kapsamında alanda yüzey araştırma çalışması gerçekleştirildi. Bu araştırmalarda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikili taş tespit edildi.

2019'da başlanan kazılarda Göbeklitepe ile aynı döneme tarihlenen "T" şeklinde dikili taşlar, heykeller ve birçok obje bulundu. Arkeoloji dünyasında ve tarih çevrelerinde ciddi yankılar uyandıran bu kazılar yeniden dikkatleri bölgeye çekti.

Kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede gün yüzüne çıkarılan ve yerinde sergilenen eserlerin korunması için de proje çalışmaları sürüyor.

Vali Salih Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat Karahantepe’de incelemelerde bulundu

Kazı alanı ve çevre düzenlemelerini inceleyen Vali Ayhan, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49