Öne Çıkanlar urfahaber buyuksehır trafık kazası sanlıurfa urfaahber

Bu haber kez okundu.

Şifalı bitkileri toplayarak geçimlerini sağlıyor
Sıcak hava koşullarında yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen bitkiler, vatandaşlar için ekmek kapısı oluyor.
 
İklim değişikliği nedeniyle birçok bölgede yetişmeyen asma çiçeği, Şanlıurfalı kadınlar için ekmek kapısı oluyor. Şanlıurfa’da nesli tükenmek üzere olan asma çiçeği, kentin bazı bölgelerinde yetişiyor. Daha çok kullanılmayan arazilerde yetişen şifalı bitkiler, kadınlar tarafından toplanıp, şifalı bitkiler satan iş yerlerine satılıyor. Şanlıurfa’daki aktar pazarında bütün şifalı bitki çeşitleri bulunurken, Şanlıurfa’da yetişen asma çiçeği de birçok hastalığa iyi geldiği gerekçesiyle ilgi görüyor. Şifalı bitkileri toplayarak hem kendisi için kullandığını hem de artanı sattığını belirten kadın, geçmiş yıllarda asma çiçeğinin Şanlıurfa’da çok yetiştiğini ancak, son yıllarda fazla yetişmediğini belirterek, “asma çiçeğini toplayarak geçimimi sağlıyorum. Bu bitkileri ilk başlarda kendi sağlığım için topladım, artanı da şimdi satacağım. Bu bitki birçok hastalığa şifa oluyor. Eskiden bu bitkiyi kaynatıp içenler kolay kolay hastalanmazdı ama günümüzde artık fazla yetişmiyor. Öyle boş arazilerde az da olsa yetişiyor, şehir dışındaki akrabalarımız da istiyor, onlara da göndereceğiz. Bu bitkinin fiyatı çok pahalı, az bulunuyor çünkü” dedi.
 
Aktar pazarında satılan yüzlerce şifalı bitkinin yanı sıra büyük rağbet gören asma çiçeğinin başta nefes darlığı, mide rahatsızlığı olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan şifalı bitki satıcısı, “burada sadece asma çiçeği satmıyoruz, bunun yanı sıra yüzlerce şifalı bitki satıyoruz. Bu bitkiler, gerçek anlamda şifalı olduğu kanıtlanmış bitkilerdir. Asma çiçeği de sadece Şanlıurfa’da değil, sıcak iklime sahip bütün illerde yetişiyor ama son yıllarda fazla yetişmiyor. Fazla yetişmediği ve toplanması güç olduğu için fiyatı da pahalı oluyor. Şifa için bunu alan insanlar zaten fiyata bakmazlar çünkü gerçekten çok önemli bir bitki” şeklinde konuştu.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İbrahim 2 ay önce

Yok

Avatar
İbrahim 2 ay önce

Yok

banner24

banner49