Öne Çıkanlar urfahaber buyuksehır trafık kazası sanlıurfa 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

HRÜ Dünya tarihine yön verecek çalışmalarda aktif rol alıyor

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Şanlıurfa ve bölgesinde devam eden arkeolojik tarihi ören yerlerinin kazı çalışmalarının topografik haritasını çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan tarihi araştırmalarda Harran Üniversitesi bilim adamları yer alarak bilim adına önemli çalışmalara imza atıyorlar.

Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü kazı bölgelerinde 6 Şubat depremlerinden dolayı meydana gelen yatay ve düşey kaymaları GPS sistemi yardımıyla incelediler.

Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Yoğunburç, Gürcütepe ve Çakmaktepe’nin yer aldığı ‘Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları: Taş Tepeler Projesi’ çalışmalarında aktif olarak yer alan Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü/Fotogrametri Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Nizar Polat ve Arş. Gör. Yunus Kaya, tarihi ören yerlerinin topografik haritasını çıkardı.

Bu hafta çalışmaların yoğun olarak gerçekleştiği Sefertepe tarihi kazı alanlarındaki çalışmalarda depremin etkisi ve kayma oranı ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgemizde yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak nitelenen depremler sebebiyle Sefertepe’de arkeolojik kazı alanlarını etkileyecek her hangi bir kayma oluşmadığı tespit edildi.

Ayrıca Harran Üniversitesi akademisyenleri, insansız hava araçları ile yeni kazılacak alanların fotogrametrik olarak modellenmesi ve topografik haritalarının hazırlanması çalışmalarını da gerçekleştiriyor.

Farklı kültürleriyle dünya medeniyetine ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın Neolotik çağın dünyadaki merkezi haline dönüşmüş durumda olduğunu belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu; “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemizde tarihi yerlerin gün yüzüne çıkarılması için büyük çaba sarf ediyorlar. Üniversite olarak ören yerlerinde yapılan çalışmalar sonucunda nitelikli eserlerin dünya tarihine kazandırılması adına büyük bir misyon üstlenmiş durumundayız. Birçok akademisyenimiz Şanlıurfa ve ülkemizin farklı tarihi alanlarında arkeolojik kazıların gerçekleştirilmesi çalışmalarını aktif olarak yürütüyor veya bilimsel destek sağlıyorlar. Bu başarılı çalışmalarda yer alan akademisyenlerimiz tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49