“Kim güzel bir (işte) aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir (işte) aracılık ederse, ona da o kötülükten bir pay vardır. Allah’ın her şeye gücü yeter.” Nisa 85
 
 
 
       Hepimiz yaşayarak kanat çırpıyoruz bu hayatta. Ne için kanat çırptığımızın bilincini çıkarırsak hayatlarımızdan kanatlarımızdan çıkan rüzgârların nasıl bir etki yapacağını hesaplayamayız çünkü dünyanın öte ucundaki kelebeğin etkisini dahi çok yakınlarımızda hissedecek hissettirecek bir teknoloji sarıvermiştir her yanımızı.
 
 
        İnsan varlığını ifşa etmekle hayat bulur çoğu zaman. Kimi zaman hisseder yaşadığını ve bol bol paylaşım yapar, kanat çırpar yani, kimi zaman yaşadığını da paylaştıklarını da hissetmeden göçer bu dünyadan. Paylaşım gündem demektir, dil, hüzün ve kıvanç demektir. İnsan yaşam belirtilerini sunum yapar paylaşarak. Yürürken, bakarken ve konuşurken dahi bir şeyleri paylaşım içindedir kişi. Bütün bu paylaşımların bileşimi de kişinin muhteviyatıdır.
 
 
 
      İnternet kullanılmaya başlanması 20 yıldan fazla olmamasına karşın öyle hızlı girdi ki içimize, zaman ve mekân kavramlarını da daraltarak farklı yaşam tarzları sundu insanlara. Artık birçok kişi yakınlarında bir yerlerde ulaştığı internet sayesinde faturalarını ödüyor, alışveriş yapıyor, gündemi takip ediyor, okuyor yazıyor ve paylaşıyor. Özellikle de cep telefonlarının sayesinde.
 
 
 
       Öyle ya “Bilgiyi kontrol eden, dünyayı kontrol eder.”
 
 
 
      Paylaşım deyince de akla artık facebook ve twiter geliyor. Çevremde facebooku ve twitteri kullanmayan kişi sayısı gerçekten bir hayli azaldı. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Aradan geçen bu 8 yıl içinde facebook dünyaya yayıldı ve yakın zaman “Arap baharı” olaylarında ve daha birçok etkinliklerde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Öyle gösteriyor ki ileriki yıllarda facebookun kullanılmadığı hiçbir oluşum, siyaset, ticaret ve organizasyon kalmayacaktır. 2006 yılında Jack Dorsey tarafından geliştirilmesinden bu yana Twitter da dünya çapındaki popülaritesini gün geçtikçe arttırmıştır. Twitlerle siyasete yön verenler, gündemi tutmayı başaranlarda bir hayli yer kaplamaktadır. Hatta büyük takipçilere sahip ünlüler her twitine karşılık elle tutulur paralar kazanmaktadır.
 
 
 
       Bu sosyal ağların zamanımızı öldürmesi, kişinin aile içi ve sosyal çevresiyle ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilmesi veya özelimizin belirli bir oranda takip edilebilme riskinin yanı sıra birçok faydalı yanlarını görmezden gelemeyeceğim. Benim açımdan en önemli faydası içinde bir kıpırdanma hisseden insanların bu duygularını sevdiği insanlarla paylaşmış olmakla duyduğu mutluluk ve kıvanç duygusu. Çünkü bu durumda kişi kendini ne olarak görmek veya göstermek istiyorsa o duygularla sunumunu yapmakta ve mutlu olmaktadır. Kimi zaman bir gazeteci olarak, kimi zaman bir eğitimci veya yayıncı veya bir dj ne bileyim belki bir şair veya yazar daha birçok türlü hallerde sunmanın kıvancını hissetmiştir kişi.
 
 
 
      Evet, paylaşmak güzeldir. Fakat bu sosyal ağları kullanırken insanlara faydalı olacağım diye gerçek hayattan soyutlanırsak, zamanımızın değerini bilemezsek, maceracılığına kapılıp ta biraz fazla araştırmacı olmayı denemek istersek eninde sonunda bize sosyal hayatımızda birçok olumsuz etkilere yol açacağı kesindir. Her güzel şeyin bir şekilde yan etkisi vardır. Bu yan etkileri muhakkak kontrol altında tutabilmeliyiz. özellikle çocuklar ve gençlerde .Teknoloji faydalıdır ama zararlarını kontrol edebildiğimiz ölçüde… 
 
 
 
“Ya hayır söyle ya sus” hadisi ölçeğinde, yapay ve yersiz paylaşımlar değil de muhteviyatına inandığımız paylaşımlarda bulunmalıyız. Çünkü her bir kanat çırpışın muhakkak bir etkisi olacaktır. Belki dünyanın öteki ucunda bile…
 
 
 
Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49