Başlığı okuyanlar yazımın Suriyelilerle ilgili olduğunu düşünebilir.Evet ,aslında uzun zamandır Suriyelilerle ilgili bir yazı yazmayı düşünüyordum.Fakat  internette  bir haberi okuyuncaya kadar.Haberi okuyunca ve haberle bağlantılı resimleri görünce.Gözlerim buğulandı istem dışı gözlerimden yaşlar akmaya başladı.
 
Neden mi dersiniz ? Açıklayayım.
 
Bir anne etrafında yalın ayak peşmurde halleri ile beton üzerine oturmuş kendilerini çalışmak için  İl dışına götürecek otobüsü bekleyen  5 tane küçük kız çocuğu. Bütün masumiyetleriyle  şaşkın bir ruh haliyle etrafa bakıyorlar .Bir de annenin söylediği söz insanın tam içini parçalıyor. ''Bizler Türkiye’nin Suriyelileriyiz''diyor.Herhalde il dışına aileleriyle  çalışmaya giden mevsimlik işçilerin durumunu açıklayan daha can yakıcı bir söz olamazdı.
 
Mevsimlik tarım işçisi anne içini dökmeye başlıyor.'' “Suriyeliler nasıl ki buralara kaçıp, zorlu bir hayat yaşıyorsa biz de gittiğimiz yerlerde aynı sorunları yaşıyoruz. Biz de Türkiye’nin Suriyelileriyiz. Herhangi bir gelirimiz yok. Çocuklarımızı tarlada çalıştırarak, geçimimizi sağlıyoruz. Suriyelilerden hiçbir farkımız yok” Suriyelilerin iç savaştan kaçarak, Şanlıurfa’ya sığındığını hatırlatan anne , kendilerinin de Suriyelilerden farksız olduğunu söyleyerek, kendilerinin de yardıma muhtaç olduğunu ancak, yardım eden kimsenin olmadığından dert yanıyor.
 
Çocuklar annelerinden daha dertli. Küçük yaşlardan itibaren hayatın zorlu yükünü kaldırmaya başlayan çocuklar, tarım sezonunun başlamasıyla birlikte sürekli tarlada çalıştıklarını söyleyerek, ailelerinin bütçesine katkıda bulunduklarını söyledi. Küçük Esra ise daha ''10 yaşında olduğunu ve henüz okula başlamadığını söyleyerek, “her zaman üşüyorum. Ayakkabım, temiz bir elbisem yok. Yetkililerin bize yardım etmesini istiyoruz. Sürekli çalışmaya gittiğimiz yerlerde iş sahipleri bizi giydiriyor. Şanlıurfa’da zorlu bir hayat yaşıyoruz. Ailemin maddi durumu olmadığı için okula gidemedim. Ben de tarlada çalışıp, aileme destek olacağım” diyor.
 
Diğer çocuk ablasından dert yönünden aşağı değil.'' Ekonomik sıkıntıların okumalarına engel olduğunu söyleyen Remziye, arkadaşları kadar şanslı olamadıklarını ve tarlada çalışmaya mahkum olduklarını söyledi. Sadece 3 ay boyunca Urfa’da kaldıklarını, Urfa’da kaldıkları zamanları da barakalarda geçirdiğini söyleyen Remziye , “bizim ne Urfa’da ne de il dışında hayatımız yok, sürekli hayatın ağır yükünü kaldırıyoruz. Arkadaşlarımızın hepsi şimdi okuldalar ama ben okula gitmiyorum. Ailemle birlikte gidip tarlada çalışacağım. Sonumuz ne olur bilemem ama zorlu bir hayat yaşıyoruz” diyerek küçük bedeninin yüklendiği sorumluluğu aktarıyor.
 
Evet,yıllardır ilimizin en önemli sorunlarının başında gelen ''İl dışına giden mevsimlik işçiler in sorunu'' GAP projesinin  büyük kısmının tamamlanmasına ve bir çok iş olanağının ortaya çıkmasına rağmen bitmemiştir.Yıllardır bu gariban aileler üzerinden proje adı altında bir çok kişi ve kuruluş  büyük rant elde etmiş.Fakat bu garibanların sorunları bir türlü çözülememiştir.
 
Bu ailelerin sorunlarının çözümü için daha öncede bir yazımda belirttiğim bir öneriyi sunmak istiyorum.Önerim şu : ''Gerçekten ihtiyacı olan çocuğa devlet burs bağlar  ve çocuğa yatılı okul imkanı sağlarsa bu işin çözülebileceğine inanıyorum.En azından ailesine getireceği maddi getiri hesaplanıp çocuğa bu maddi getiri oranında burs bağlanabilir. Bu durumu daha önce çalıştığım okulda gözlemlemiştim.Çocuğunu okula göndermeyen aileler bile fakir çocuklara verilen ŞNT yardımından dolayı düzenli olarak göndermeye başladılar.Ailelere de son zamanlarda İŞKUR' UN uyguladığı projeler kapsamında iş verilerek bu insanların hem il dışına gitmeleri hem de okuldan geri kalan  bu ailelerin çocukları okula kazandırılabilir.  VESSELAM.. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49