Öne Çıkanlar baskan sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı karakopru Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

Tanal’dan Şanlıurfa sorunları ne Oldu ?
TBMM. Şanlıurfa’da yaşanan elektrik sorunu ve çiftçilere ödenmeyen destekleme primleri hakkında söz isteyen İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a
 
Urfa’nın sorunlarıyla ilgili neden söz aldım? Ben Şanlıurfa’da dünyaya gelen, can suyunu Urfa’da alan bir milletvekili olmam sebebiyle her ne kadar İstanbul Milletvekili olsam da Anayasa uyarınca tüm ülkenin milletvekili olmamız nedeniyle Şanlıurfa’nın sorunlarını dile getirmek bizim boynumuzun borcu. Şanlıurfa’nın tüm sorunlarını da aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarında çözüp, sorunsuz bir Şanlıurfa ilini yaratacağımız günleri özlemle, iple çekiyoruz.
“Şanlıurfa’nın sorunları nedir?” dediğimizde, bunları hemen başlıklar altında saydığımız zaman, Türk toplumunun yarısı geçimini tarımla sağlamaktadır. Ancak fabrikaların çoğunun hammaddesi de tarımdan elde edilmektedir. Buna karşın Türk çiftçimiz dünyanın en pahalı mazotunu kullanmakta, en pahalı gübresini kullanmakta, en pahalı zirai ilacını kullanmakta.
Şanlıurfa’ya özgü olarak… Tabii önceki Sayın Sağlık Bakanımız Akdağ da burada bugün. Türkiye’de nüfus oranın az artışından Hükûmet hep şikâyet eder. Evet, Türkiye’de nüfus artışının en yoğun olduğu illerin başında Şanlıurfa gelmekte; ancak nüfus artışına katkıda bulunan Şanlıurfa, AKP Hükûmeti tarafından cezalandırılmakta.
 
Çocuk Hastaneler 3-4 Çocuk Aynı Yatakta Yatıyor
 
 Çocuk hastanelerinde her yatakta 3-4 tane çocuk aynı yatakta yatmakta. Bu anlamda siz, hem vatandaşa “çocuk yapın” diyeceksiniz hem 4-5 tane çocuğu aynı ranzada, aynı yatakta yatıracaksınız. Sağlıklı gelen çocuk dahi bir bulaşıcı hastalığa yakalanarak çocukları perişan ediyorsunuz, ölüme terk ediyorsunuz. Onun için öncelikle Şanlıurfa’da çocuk hastane sayısının yetersiz olması nedeniyle bunun artırılması gerekmektedir.
İkincisi, aynı şekilde çocuk artımıyla birlikte, doğum hastanesi, Şanlıurfa’da doğum nedeniyle Şanlıurfa’daki kadınlarımızı da mağdur etmektesiniz siz. Neden? Çünkü en fazla doğum oranı olan Şanlıurfa’da doğum hastanesi de yetersiz, kapasitenin artırılması gerekmektedir.
 
Pamuk, Hububat Desteklemeleri Azalmış
 
Şanlıurfa’da, pamuk destekleme primi ve diğer hububat destekleme primlerinin tamamı yüzde 30 azaltılmış durumda. Örneğin geçmişte hububat destekleme primi 1 ton mısıra verilirken, şimdi bunu 1 tondan 675 kilograma düşürdünüz. Buğdayı 600 kilogramdan 450 kilograma düşürdünüz. Pamuğu 550 kilogramdan 490 kilograma düşürdünüz. Bunun amacı ne? Türk köylüsünü bitirmek, köylüyü emperyalist, kapitalist ülkelere teslim etme amacını gütmektedir. Yani siz bir şey üretmeyin, siz tüketin, her şeyi dışarıdan alın. Vatandaşı üretim zincirinden koparıp tüketim zincirine doğru yol katetmektesiniz.
 
Suriye’den Kaçak Hayvan Getiriyor
 
Urfa’da -ben Urfalı olmam nedeniyle- biz bugüne kadar son otuz seneden beri deve görmedik ancak hayvan pazarına gittiğiniz zaman satılık develer çoğunlukta. Bu develer nereden geldi? Suriye’den kaçak yöntemlerle geldi ve hayvan fiyatları kaçak hayvan gelişi nedeniyle Urfalı vatandaşımız ve hayvan üreticimiz bu anlamda mağdur durumda.
 
Elektrik Kesintileri Şanlıurfa’nın Kaderi mi?
 
Kaçak elektrikle ilgili; yazın elektrik kesilir, kışın elektrik kesilir. Şanlıurfa’nın kaderi midir sürekli elektrik kesintisiyle karşı karşıya kalması? Hatta geçen gün Kırlık mevkisinde dört gün boyunca elektriğin kesik olduğu bir bölgemizde bunu söylediğimiz hâlde Bakanlık bunu ciddiye almadı... Elimde bir muhtarımızın göndermiş olduğu mektubu okuyorum: “Ben Şanlıurfa ili Suruç ilçesi Yukarı Yaylatepe ve Yukarı Ataklar, Sultanköy mahalle muhtarıyım. Bizim köyümüzde, efendim, içme suyumuz yok, kuyu sularını çekiyoruz. Okulumuzda 50-60 kişi ancak aynı sınıfta okur. Köylerimizin sürekli yolları çamur içerisinde ve bu öğretim sorunu, eğitim sorunu…” Urfa’da öğrenciler her bir sınıfta 50-60 kişi eğitim görmekte. Öğretmen kadrosu eksik, doktor kadrosu eksik. Aynı zamanda TOKİ orada yatırım yapmıyor, TOKİ boş arsaları satıyor, vatandaşa ucuz konut üretmiyor. Sosyal devlet olan bir ülkede TOKİ’nin ucuz konut üretmesi gerekirken arsa satışı yapması TOKİ’nin kuruluş yasasına da aykırıdır.
 
Harran Temizlenmedi
 
Şimdi, Değerli Bakan, bizim daha önceden Harran ören yerinin temizliği, çevre düzenlemesi, bakımı, restorasyonu, bilgilendirme yön levhaları, düzenli olarak, bu eksiklerin hepsi duruyor, hâlen giderilmedi. Turizm açısından Şanlıurfa’da bulunan turistik alanların hiçbir yerinde, ne içme suyu var ne tuvalet var ne temizlik var ve o turistik olan bölgelerle ilgili yollarda tabela dahi yok. Önceki Kültür ve Turizm Bakanımız burada. Bu konuları kendisiyle de ben şifahen görüştüğümde “Evet, bu eksikleri telafi edeceğiz.” demişti. Hâlen bu eksikler devam ediyor.
Şanlıurfa’yla ilgili üniversitenin bulunduğu bölgede, üniversitedeki öğrencilerimiz ulaşım açısından büyük bir sıkıntı yaşamakta. Orada 15 bin öğrencimiz var ancak okulun şehre uzak olması nedeniyle, ulaşım sıkıntısı sebebiyle öğrenciler, ya derse geç gitmekte ya gidememekte, büyük bir sıkıntı yaşanmakta. Siz, nasıl, hazineden Ankara’ya, İstanbul’a metro, tramvay yapıyorsanız, aynı şekilde Şanlıurfa’ya da yapmanızı istirham ediyoruz.
Sizin Şanlıurfa’da aldığınız milletvekili sayısı nüfusa oranlama yaptığınız zaman İstanbul’dan, Ankara’dan daha fazla. Yani Şanlıurfa’yı siz cebinizde keklik mi görüyorsunuz? Ama Şanlıurfalılar da bunun farkında. Gerçekten, oyu alıyorsunuz, hizmeti vermiyorsunuz.
 
Şanlıurfa Kalesine Teleferik
 
Şanlıurfa Kalesi’nden Balıklıgöl’e teleferik niye yapmıyorsunuz? Yani orayı bir turizm şehri hâline niye getirmek istemiyorsunuz? Gerçekten, hem inanç turizmi açısından hem teleferiğin, turizmin Urfa’ya getirebileceği katkılar açısından bunları görmezlikten geliyorsunuz ve Urfa’nın hak etmiş olduğu bu hizmeti vermiyorsunuz. Urfalı kötü yönetime layık değil. Gerçekten, Urfa açısından bir talihsizlik söz konusu.  Aynı şekilde, temiz suyla ilgili, hâlen Şanlıurfa kuyu sularından su içiyor. Yani 81 ilimizden hangi ilimiz şu anda kuyulardan su içiyor?
 
 
Atatürk Barajına Yakın İllere arıtma Tesis ne oldu?
 
Çevre kirliliğini engellemek için, temiz bir dünya için, temiz bir su için, temiz bir çevre için Atatürk Barajı’na sınır olan tüm il ve ilçelerde arıtma tesisi kurulmamıştır. Sayın Bakanlık, acaba bu Atatürk Barajı’na sınır olan il ve ilçelerdeki belediyelerde arıtma tesisi ne zaman kurulacaktır?
 
Şanlıurfa Sınıflarda 55-60  kişi Okuyor
 
Başbakan ve önceki Millî Eğitim Bakanı Türkiye’de sınıflarda okuyan öğrenci sayısı ortalamasını 36 ve 38 olarak söylemiş idi. Şanlıurfa’daki okullarda eğitim gören öğrenciler 55-60 kişi iken Siverek ilçesine bağlı Çıkrık köyü ilköğretim okulunda 130 kişi bir sınıfta ders görmektedir. Şanlıurfalıların bu mağduriyetini ne zaman gidereceksiniz?
Soru 2: Kurulan vakıf üniversitelerinin özel şirketlere devredilebileceği hususunda basında haberler yer almaktadır. Aynı zamanda, şu anda özel şirketlere -bir Amerikan şirketine- satılan vakıf üniversitesi var mı?
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49