Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

Zararlı Böcekler Çiftçilerin Başına Bela Oldu
Türkiye'de toplam pamuk üretiminin 3'te birinden fazlasını karşılayan Şanlıurfa'da, zararlı böceklerin bu yıl rekolteyi olumsuz etkileyeceği bildirildi.
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcileri ile Progen Tohum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart’ın birlikte yaptıkları ova gözlemlerinde, kısaca “Emiciler” olarak isimlendirilen Lygus (Lygus spp) ve Bitki tahtakurularının (Creontiades pallidus) önemli düzeyde zararlı olduğu belirlendi ve bu zararın Şanlıurfa ili pamuk rekoltesini olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan incelemeler sonucunu açıklayan Prof.Doktor. Cafer Mart, şu ifadelerde bulundu:
"Şanlıurfa ili pamuk alanlarında yoğun olarak görülen Lygus ve bitki tahtakurularının neden olduğu tarak ve koza dökümlerinin önemli boyutlara ulaştığını gördük.
Pamuğun koza oluşturma ve olgunlaşma döneminde (genellikle ağustos ayı başından sonra) ortaya çıkan bu zararlılardan en önemlisinin C. palldidus olduğunu, bu zararlının erginlerinin yeşil-kahverenkli, yaklaşık 7 mm boyunda, nimflerinin (genç dönemleri) yeşil renkli ve uzun antenleri ile dikkati çektiğini, zararlının nimfleri ve erginlerinin tarak ve kozalarda beslenerek tarak ve koza dökümüne neden olduğunu bildirmiştir.
Kozalarda emgi yapılan yerlerde siyah lekeler oluşturan, döküm nedeniyle ürün azalmasına neden olan, kozaların olgunlaşmasını geciktiren, kozalarda deformasyona ve çıtırık açmalara neden olan ve koza duvarının iç yüzeyinde ur oluşturan bu zararlıların Şanlıurfa ili pamuk ekim alanlarında mücadele yapılmayan tarlalarda dikkati çekecek düzeyde zararlı olduğu, zarar görülen tarlalarda bitkinin üst yarısında tarak ve kozaların dökülmesi nedeniyle verimin önemli düzeyde azalacağı ve bu durumun Şanlıurfa pamuk rekoltesini olumsuz etkileyecektir."
Rekoltenin yükseltilmesi ve zararlı böceklerden korunmanın yöntemlerini de aktaran Mart, ”Bitki tahtakuruları ve Lygus ile mücadelede, aşırı azotlu gübre kullanımı ve aşırı sulamadan kaçınılması, bitkilerin sık bırakılmaması, pamuğa yabancı otlardan geçmesi nedeniyle yabancı ot mücadelesi yapılması; mücadele eşiğine ulaşan alanlarda uygun bir ilaçla kimyasal mücadele yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49