Öne Çıkanlar Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı baskan sanlıurfa Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

“Urfa'da esnaflık bitmiş“
Şanlıurfa'da esnaf ve sanatkarlar AVM'lerde yeni yapılan düzenleme ile  100 işyerin 5'i esnafa verilsin teklifine değerlendirdi.Esnaf yer değil destek bekliyor.
Perakende sektörüne yasal düzenleme geliyor. Buna göre AVM’lerde her 100 dükkandan 5’i bakkal ve berber gibi esnaf ve sanatkara, 1’i ise kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yapanlara ayrılacak. Geleneksel meslekleri yapanlar kiranın dörtte birini verecek.
Tasarıya göre AVM’ler bakkal, terzi ve berber gibi esnaf-sanatkara toplam kiralanabilir alanın yüzde 5’i kadar yer ayıracak. Örneğin bir AVM’de 100 tane iş yeri varsa 5 tanesine esnaf ve sanatkar yerleşecek. Şanlıurfalı esnaf ise teklife sıcak bakmıyor.
Şanlıurfa Bahçelievler semtinde Lebsini bayan giyim mağazası işletmecisi M. Selçuk Kaplama, Uygulaya ilk bakıldığında güzel geldiğini belirten, Kaplama, Bu nasıl olacak zaten esnafın hali perişan iki gündür siftah yapmadan eve gidiyorum burada 3 bin lira kira veriyorum oraya gitsem kira ne olur zaten AVM yöneticileri de bu yasal düzenlemeye karşı esnaf bitmiş esnafa taze kan lazım teşvik lazım AVM'ler dışları çıkarılsın bizi onu istiyoruz" diye ifade eti.
Terzilik mesleğin AVM’lerde açılan hazır giyim nedeniyle kaybolmaya yüz tuttuğunu anlatan Fevzi Çalı, ''Yaşadığımız eleman sıkıntısı nedeniyle artık bu işi yapmak bize ağır geliyor. Terzilik mesleği son zamanlarda can çekişiyor.  Devlet yeni bir düzenleme yapacakmış yeni şehirlerde açılacak AVM’lerde 100 işyerinden 5’i esnafa verilecekmiş biz buna karşıyız 100 işyerinin 5 tanesi kaç liraya verilecek kirası ne olacak AVM’lerin kirası daha yüksek biz burada 400- 500 lira kira ödüyoruz orada 3 -4 bin kira ödeyeceğiz biz asıl biz yeni açılacak AVM’ler karşıyız, şuanda bir taneyi karşılamıyoruz değil 2-3 tane daha açılsın zaten iş yok  bize devlet desteği lazım” dedi.
Giyim esnafı Murat Durmuş, “Büyük AVM’erin açılması küçük esnafın ölmesi demektir, neymiş efendim 100 esnaftan 5’i küçük esnaf olsun ben burada zar zor kiramı çıkarıyorum değil AVM’de büyük firmalarla yarışmak biz AVM’leri şehir dışına çıkarsınlar devlet okul okuyan öğrenciler özel okullarda belirli bir destek sağlıyor. Bizde vergi gibi destek istiyoruz” dedi.
7 yıldır Perdeci esnafı olan Hasan Yayla,” İnsan büyük bir AVM’de olmak istiyor ama AVM’lerde çok yüksek fiyat çekiyorlar bizimde ona gücümüz ama belirli düşük bir fiyat olursa bizde gireriz tabiî ki başta Büyükşehir olmak üzere bizlere destek olursa bizlerde yer verirse neden olmasın” diye belirti.
30 Yıllık terzi Orhan Taşalan,"Devlet yeni açılacak AVM’lerde 100 işyerinden 5 işyerini esnafa vermeye giden bir düzenleme yapacakmış beki hangi esnafı kapsayacak esnaf çok kapsamlı bir meslek  hangi meslek grubunu hitap edecek bu işyerleri hangileri olacak belirli bir  zamanda daha kapsamlı yapılabilir mesele terziler için  kuyumcular için özel sanatkarlar için  AVM’lerde yapılanlar yeterli değil ayrıca fiyatlar çok yüksek biz zaten kendi yağımızda kavruluyoruz bunu yapacaklarına bize sıfır kredi verilse daha iyi olur kendimizi ona göre geliştiririz” dedi.
20 yıllık bakkal esnafı Mustafa Öncel ise,” Bizim durumumuz ortada esnaf bitmiş AVM’ler küçük esnafı bitirdi. Çoğu zaman siftah edemiyoruz şimdi çıkmışlar yeni bir düzenleme yapacaklar 100 işyerinden 5’i esnafa verilsin bu çözüm değil çözüm AVM’leri il dışına çıkarsınlar birde küçük esnafa sıfır faizle kredi versinler destek çıksınlar bu bizi biraz kalkındıracağını" ifade etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49