Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

Urfa'da çölyak hastaların feryadı
Mustafa Bayar
Şanlıurfa'da çölyak hastalığını teşhis edebilecek bir polikliniğin ve çocuk gastroetntoljinin Doktoru yok hastalar büyük illere gitmek zorunda. Dernek başkanı  Hasan Doğan Urfa'daki çölyak hastalıları mağdur durumda ve bu durum devam ediyor.
GAP'ın  Başkenti sayılan Şanlıurfa'da çölyak hastaların dramı devem ediyor.  Kente çölyak tanısını koyacak bir hekimin ve bölümün olmaması vatandaşları mağdur ediyor.  Çölyak hastaların kullandığı glutensiz ürünler büyük illerden karşılanmak zorunda kalıyor. 
 
Çölyak hastalığı
Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Kısaca Çölyak hastalığı ince bağırsakların glutene olan alerjisidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir.Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tüketemezler..
Çölyak hastalığın tedavisi
Çölyak hastalığının tek tedavisi GLUTENSİZ sıkı bir diyettir. Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bile bağırsaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur. Diyetin uygulanmasında yapılan ihlal ya da ihmallere rağmen hasta tarafından hissedilebilir şikayetlerin oluşmaması, asla, glütensiz diyetten vazgeçilmesini gerektirmez.
Şanlıurfa'da mevcut raporlu 916 çölyak hastası var
Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, Şanlıurfa'da Çocuk Gastroentoloji Doktoru ve glutensiz ürünlerin az miktarda olduğunu olan ürünlerde fahiş fiyata satıldığını belirten ,Doğan"Bizim Şanlıurfa'da mevcut raporlu olan 916 çölyak hastası var, ayrıca 80 kişide Suriyeli mülteci çölyak hastamız var. En büyük ihtiyacımız şuan Doktor'un olmayışı daha önce Doktorumuz vardı, ama şuan gitti hastalarımız çevredeki Doktorlara gidiyorlar tabi ki çevre illerinde şuan doktor yok hastalar uzak yerlere gitmek zorunda kalıyor.Şanlıurfa şuan Türkiye'deki sekiz büyük şehir illere giriyor Çocuk Gastroentoloji eksiğimiz büyük bir eksiklik tüm bürokrat ve mülki amirlere iletiyorum Urfa'ya acilen Çocuk Gastroentoloji doktoru istiyoruz" şeklinde konuştu
Şanlıurfa Büyükşehir'de Çocuk Gastroenteroloji Doktoru Yok
Şimdi çölyakların 80 ile 120 TL arasın SGK ödeme yapıyor Ben sağlık bakanlığına sesleniyorum 80 ile 120 TL arasında değil de  enazından 300 TL olursa ih Gastroentoloji tiyaçlarını gidersinler gulitensiz ürünler çok pahalı SGK'nın verdiği para karşılamıyor. benin çocuğumda çölyaktır enaz ayda maksimum 420 TL ücret gidiyor, Şanlıurfa'da bir çok aile mağdur durumda doktorun olmayışı ve çölyak gulitensiz ürünlerin çok fahiş fiyat olmasından artı çölyak hastaların malzemeleri Şanlıurfa'da bulunmuyor. Çölyak hastaların malzemelerini dışarıdaki illerinden Ankara-İstanbul gibi büyükşehirlerden getirtiyoruz  sadece Şanlıurfa'da bir kaç  büyük mağazada bir kaç çölyak ürünü bulunmaktadır o fiyatları çok yüksek 2-3 katı fiyat yansıması oluduğunu" ifade etti.
Haliliye Belediyesi Meclisten karar aldı ekmek fırının açılmasını bekliyoruz
Türkiye'de şuan 22 tane dernek var 22 derneğin içersinde üç ve dört yerde ekmek fabrikası var. Şanlıurfa ise Haliliye Belediye Başkanımız ekmek fabrikası açmak için meclisten geçti. Bizde ekmek fırının Haliliye Belediyesinden tarafından bir an önce açılmasını bekliyoruz" dedi.
 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49