Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

Urfa İsot'u Artık Serada Yetiştiriliyor
Çok verimli tarım arazilerine sahip GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da seracılık giderek yaygınlaşıyor. Birçok çiftçi seracılık yapmak için kendi tarlasında imkânları nispetince seracılık yapmaya çalışıyor. Çiftçilerin seracılık konusunda yeterince desteklenmediğini ileri süren Abit Acu yetkililerden destek istedi.
Eyyübiye ilçesine bağlı Sağlık mahallesinde kendi tarlası üzerinde kurulan serada Urfa biber yetiştiriciliği yapan Abit Acu, birçok zahmetle yapılan seracılık ile Urfa biberinin ihtiyaçlarını karşılandığını belirterek tüccarların Urfalı yetiştiriciler değil de İl dışındaki çiftçilerin ürünlerini pazarladığından yakındı.
Acu, “Bu fideleri şubat ayında ekiyoruz. Dışarıya göre daha erken yani 1-1,5 ay içerisinde yetişiyor çünkü fide serada daha çok sıcağı görüyor. Dalları kırılmasın diye fideye ip doluyoruz çünkü biber dalları çabuk kırılan bir bitkidir. Bir aydan sonra ürünü toplamaya başlıyoruz, Bizim topraklarımız bu biberi yetiştirme konusun çok verimli. Topraklarımız bibere güzel aroma verdiği için tadı çok güzel oluyor. Yani her toprağın biberinin tadı güzel olmaz. Urfa topraklarında yetişen biberler hem acı hem de tadı güzel oluyor. Şanlıurfa’da biber tüketim kültürünün çok olmasından dolayı biber satışlarından iyi oluyor fakat tüccarlar genelde dışarıdan ürün getiriyor buda bizleri olumsuz etkiliyor.Tüm çabalarımıza rağmen fazla bir kazanç elde edemiyoruz. Girdilerin fiyatları çok pahalı. Tohumu, ilacı ve diğer masraflar gerçekten çok pahalıdır. Sera yaklaşık olarak 25 Bin TL'ya bize mal oldu, biber şuanda 3 TL satılıyor buda biz kurtarmıyor, Urfalı tüccar kışın biberi İl dışından yüksek maliyet ile alıyor, bizlere gelince fiyat düşüyor. Biz tarladan ürünleri çok ucuza veriyoruz ama vatandaşın cebine pahalı giriyor. Tarladan sofraya ulaşana kadarki süreçte hep komisyoncular kar ediyor. İnşallah yetkililer bizlere sahip çıkarda yaptığımız masrafların karşılığını alırız"dedi.

Anahtar Kelimeler:
UrfaısotSera
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49