Öne Çıkanlar baskan sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı karakopru Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

Traktör piyasası durgun

Tuik tarafından yapılan açıklamaya göre, en çok traktör kullanımın olduğu iller arasında Şanlıurfa da var ancak, Şanlıurfa’da traktörlerin büyük kısmı satışa çıkartılıyor. Satışa çıkartılan traktörlere ise müşteri bulunamıyor.

Tarımcılığın yaygın olması sebebiyle traktör sayısının da fazla olduğu Şanlıurfa’da traktör satıcıları, satış yapamadıkları için dertli olduklarını söyledi.

Bu yıl zararlı böceklerin pamuk ve mısırın gelişenini engellerken, ilaç ve mazotların da pahalı olması dolayısıyla zarar eden çiftçiler, yaptıkları zararları kurtarmak amacıyla traktörlerini satışaçıkardı. Ürünlerin yetişememesi çiftçilerin borçlanmasına neden olurken, çoğu çiftçi elindeki traktör ve malzemeleri satmayı tercih etti. Yaz ayları boyunca elektriklerin düzgün çalışmaması sonucu ürünler susuzluktan kuruma noktasına gelirken, sürekli arıza veren elektrik, su kuyularının da yanmasına neden oldu. Yanan kuyuları tamir isterken, borç batağına giren vatandaşlar, elektriklerin düzelmesi için defalarca uyarıda bulundu, eylem yaptı ancak elektriklerde bir düzelme görülmedi. Elektriklerin sürekli olarak gidip gelmesi su kuyularındaki dalgıçların yanmasına neden oldu. Yanan dalgıçların tamir edilmesi de büyük masraf olunca çiftçiler iki yönlü zarara uğradı. Bir yandan ürünler susuz kaldığı için kurudu, öte yandan yanan dalgıçların tamir edilmesi masraflı oldu. Bütün bu sorunlar karşısında bir çok çiftçi tarlasını satı, çeşitli işlere girerken, bazı çiftçilerde ellerindeki son malzemeleri satarak, ayakta durmaya çalışıyor. Alım satım pazarında traktör yoğunluğu dikkat çekerken, alım satım esnafları, iş olmadığını söyleyerek, traktör satanların çok olduğunu ancak, alıcıların olmadığını söyledi. Lamih Demir adındaki esnaf, “Bölgemizde ne yazıkki tarım her geçen gün daha da düşüyor ve çiftçilerimiz zor durumda kalıyor. Beklediği geliri elde edemeyen vatandaşlar, borç altına girmemek için traktörlerini satışa çıkardı. Şimdi tarım mevsimi olmadığı için traktör satışı yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

Yaz aylarının başından beri elektrik sıkıntısı yaşayan çiftçiler, bekledikleri ürünü elde edemedikleri için elindeki araçları satarak, borçlanmamaya çalışıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49