Öne Çıkanlar baskan sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

“Tonlarca Kurutmalık Sebze Yapılıyor”
Türkiye’nin en geniş tarım arazisine sahip illerin başında gelen Şanlıurfa’da hububatlar kadar sebze ekimi de yapılıyor. Kurutularak, kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanan kurutmalıklar vatandaşlar için ekmek teknesi haline gelirken, esnaflar da özellikle kurutmalık biberleri ilaç yapımı için ilaç fabrikalarına gönderdiklerini söyledi.
“TONLARCA KURUTMALIK SEBZE YAPILIYOR”
 
Kurutmalık sebze satışı yapan Veli Yıldız adındaki esnaf, her yıl Şanlıurfa’da tonlarca kurutmalık sebzenin yapıldığını söyleyerek, bu kurutmalıkların sofralara taşındığını belirtti. İlk başlarda Şanlıurfalıların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan kurutmalıkların artık Türkiye genelinde rağbet görmeye başladığını söyleyen Yıldız, “Şanlıurfa’da neredeyse kırsal kesimlerdeki vatandaşların büyük bir kısmı sebze ekimi yapıyor. Sebzeleri kurutup, kış aylarında tüketilmek üzere hazırlayan vatandaşlarımız bu şekilde ekmek parası kazanıyor. Bu gelenek artık ilerlediği ve herkes tarafından yapılmaya başlanınca her yıl tonlarca kurutmalık yapılıyor” dedi.
 
“ŞANLIURFA’DAN DÜNYAYA YAYILIYOR”
 
Kurutmalık sebze geleneğinin Şanlıurfa’ya özgü bir gelenek olduğunu söyleyen Yıldız, kurutmalıkların dünya pazarlarına kadar taşındığını belirtti. Şanlıurfa’da bu geleneğin sürdürüldüğünü ve güneşin büyük avantaj sağladığını söyleyen Yıldız, “bilindiği gibi kurutmalık geleneği Şanlıurfa’ya özgü bir gelenek. Şanlıurfa’da üretilen kurutmalıklar, sipariş üzerine il ve yurt dışına gönderiliyor. Aynı şekilde kente gezmek amacıyla gelen kişiler de kurutmalık alarak, memleketlerine dönüyor. Bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde Şanlıurfa’nın kurutmalık sebzeleri var. Şanlıurfa’da güneş bol olduğu için sebzeler kısa zamanda kuruyor. Bu durum da avantaj oluşturuyor” şeklinde konuştu.
 
Kurutmalık sebze satıcısı Yıldız, binlerce kişinin kurutmalıklardan ekmek parası kazandığını ve kurutmalıkların bir kısmının ilaç yapımında kullanılmak üzere ilaç fabrikalarına gönderildiğini sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49