Öne Çıkanlar Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor sanlıurfa baskan

Bu haber kez okundu.

Teknoloji bu ellere yetişemiyor
Altın Türk toplumun en önemli yatırım kaynağı, işlenmesi ve şekil alması biraz daha kolay olan bu maddeye hayat veren ellere teknoloji yetişemiyor.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi altın işlemeciliği ile Türkiye’de ön plana çıkmayı başarmış, kişilere özel ürünlerle dışarıya açılan bir kapı olmuştur.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye İlçesinde altın işlemeciliği yapan Mehmet Burun, altına hayat vererek müşterilerine özel tasarımlarını sunuyor. Okuyucularımıza altını nasıl işlediğini anlatan Mehmet Burun, teknolojinin kendine yetişemeyeceğini belirtti.
SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ? BU İŞE NE ZAMAN BAŞLADINIZ?
“Ben Mehmet Burun 26 yaşında evli ve bir çocuk babasıyım.  13 yaşında çıraklıkla başladım çocuktuk, okul okumaya hevesimiz yoktu, büyüklerimiz de çalışıp meslek edinmemizi söyledi. Bende o zaman kuyumcu atölyelerinde çırak olarak işe başladım. Yıllarca gidip geldim, gördüklerimi hep aklıma yazdım öğrenmek için çaba harcadım. Sonra çıraklıktan halfalığa geçişim oldu. Tabi yıllarca verdiğim emeğin karşılığını yavaş yavaş almaya başladım.”
USTALIK MI ZOR ÇIRAKLIK MI?
Konuşmalarında çıraklık döneminde hata yapılabileceğini ama ustalıkta hataya yer olmadığını vurgulayan Burun, şöyle devam etti;
“ Çıraklık döneminde hata yapabilirdik, yapıyorduk da ama çırak olduğumuz için bizi uyarıyordu ustalarımız, şimdi ise usta konumundayız hata yapmamaya altını en güzel şekilde işlemeye gayret ediyoruz. Zor bir meslek sürekli olarak ateşle uğraşıp aynı noktaya baktığınız için zamanla gözlerde bozulmalar oluyor.”
FARKLI BİR MESLEK YAPMAYI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
 “ Bu iş ne kadar zor olursa olsun, 13 yaşımda başladım şimdi 26 yaşındayım başka bir işi yapmayı hiç düşünmedim, zaten başka bir meslek yapamam. Ben bu işle büyüdüm, evlendim 1 çocuğum oldu ve çocuğumu bu işten kazandığım paraya büyüttüm. Altının ilk hali ile işlendikten sonra ki son hali arasında ki farkı görünce mutlu oluyorum”
BUGÜN HANGİ İŞLEMEYİ NASIL YAPACAKSINIZ?
“ Yaklaşık 2.5 metrelik kordon yani zincir yapacağız. Bu işleme öncesinde altını potada Bin 200 derecede eriteceğiz daha sonra erittiğimi sıvı altını tel kalıbına dökerek tel halini almasını bekleyeceğiz. Tel halini aldıktan sonra telleri makinelerde çekip incelteceğiz. En ince halini alması için elmas hadde makinesini kullanırız. Malafa isimli makineye sarılan teller tek tek işlenir, kesilir. Kesilen teller birbirini tutacak şekilde iç içe geçirildikten sonra kaynak dizilerek birbirine ısı yardımıyla montajlanır. İşin çoğu kısmı halledilmiş olur. Önceden kesilmiş pullar habbelerin üzerine dizilir, pullar daha estetik bir görüntü katar, güzel bir dekor oluşturur. Parlatma işi yapıldıktan sonra ise hazır bir duruma gelmiş olur.”
KORDON ZİNCİR YAPIMI İÇİN KAÇ SAAT EMEK VERİYORSUNUZ?
“ Kordonun, zincirin uzunluğuna bağlı olarak değişiyor. 2,5 metrelik bir kordon yaparken 2 ile 3 saat arasında emek veriyoruz. 2,5 metrelik kordon ortalama 4000 habbe ve puldan oluşuyor.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49