Öne Çıkanlar Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı baskan Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak Sancaktepe -Şanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

“Soba kullanmaktan korkuyoruz”
Ülkelerindeki iç savaştan dolayı ülkelerini terk eden Suriyeli mülteciler, barındıkları çadır kentlerde zor günler geçiriyor. Kışın getirdiği sert hava koşullarının yanı sıra çadırda yemek yapmaya çalışan mülteciler, olası bir yangının tehlikesini içerisindeler.
 
Yaklaşık 3 yıldan beri ülkelerinden kaçıp, Şanlıurfa’ya sığınan Suriyeliler, çeşitli sorunlarla karşılaşırken, kış aylarının gelmesi üzerine çadırlarda yangın tehlikesi yaşanıyor. Brandalardan oluşan çadırların dar olması yanı sıra içerinde eşyaların bulunması alanı iyice daraltıyor. Dar alanda kendilerine yeek yapmaya çalışan Suriyeliler, olası bir yangına sebebiyet vermemek için sürekli yemeklerin ve ocağın başında beklemek zorunda kalıyor. Daha önce de çadır kentte meydana gelen Suriyeliler, dün Ceylanpınar çadır kentinde meydana gelen trafo patlamasıyla daha da tedirgin olmaya başladı. Trafoların aşırı yüklenmeyi kaldıramaması sonucu elektrikli ocakları fazla kullanmaya da korkan Suriyeliler, kış aylarının getirdiği zorluklarını yaşamaya başladı.
 
“Kısıtlı imkanlarla yemek yapıyoruz”
 
Daha önceki zamanlarda devlet tarafından yemeği karşılanan mülteciler, daha sonra kendi yemeklerini kendileri yapmaya başladı. Devlet tarafından temin edilen malzemeleri kullanarak, yemek ihtiyacını gideren Suriyeliler, fazla elektrik kullanmamak için kısıtlı yemek yaptıklarını kaydetti. Fazla elektrik kullanmak istemediklerini belirten Ahmet Eshar, “yerimiz dar ve branda olduğu için yangın çıkma ihtimali yüksek oluyor. Yangınların çıkmaması için sürekli ocağın başında beklemek zorunda kalıyoruz. Öte yandan çocuklar elektrikler oynamasın diye sürekli aklımız çocuklarda oluyor. Fazla elektrik kullanmamak için aşırı bir yemek yapmıyoruz, kısıtlı imkanlarla yeeklerimizi pişiriyoruz” şeklinde konuştu.
 
Ayrıca trafoların ağır yüklenme sonucu patlamaması için elektrikleri tasarruflu kullandıklarını belirten Eshar, çadır kentte yaşayan Suriyelilerin çok fazla olduğunu ve aşırı yüklenme sonucu elektriklerin kesilme ihtimali veya trafoların patlama olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
 
“Soba kullanmaktan korkuyoruz”
 
Kış aylarının gelmesi üzerine hava şartlarının sertleşmesi dolayısıyla ısınmak için soba yakamadıklarını belirten Suriyeliler, çadır içerisinde soba kullanmaya korktuklarını söyledi. Soğuk havalarda battaniyelere sarılarak, ısınmaya çalıştıklarını belirten Suriyeliler, çadır yangınlarının önüne geçmek için çadırlarından çıkmadıklarını belirterek, çadırın içinin sıcak kalmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
 
“Çocuk hastalıkları arttı”
 
Soğuk havalar dolayısıyla çadır kentte çocuk hastalıklarının arttığı belirtilirken, Türk vatandaşlarının kendilerine yaptığı elbise yardımları sayesinde ısınmaya çalıştıklarını kaydetti. Çadır kentte çocuk hastalıklarının artması üzerine Akçakale Devlet Hastanesi başta olmak üzere diğer çeşitli hastanelere götürülen çocuklar, ilçe halkını da sağlık konusunda mağdur ediyor. En çok çocucukların sağlığını düşündüklerini kaydeden Beşşar Abdülkadir, “kış aylarının gelmesi üzerine çadır kentte bir sürü sorun yaşamaya başladık. Havalar soğuk olduğu için dışarı çıkamıyoruz, çadır dar olduğu için yangın korkusuyla ocak yakmaya korkuyoruz. Çocuklarımız soğuk havalardan dolayı sürekli hastalanıyor. Biz
 
büyükler kendimizi idare edebiliriz ama çocuklar öyle değil. Çocukların hastalanmaması için elimizden gelen yapıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49