Öne Çıkanlar baskan sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı karakopru Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

“ŞİDDETE UĞRAYANLARIN YÜZDE 90’NI ÇALIŞMAYAN KADINLAR”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan Şanlıurfa’da bulunan KOZA Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)de incelemelerde bulundu.
Sabah saatlerinde Şanlıurfa’ya gelen Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, beraberindeki heyetle birlikte KOZA ŞÖNİM’ gitti. Asan’a AK Parti Milletvekili Mehmet Akyürek, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sait Mızraklıoğlu eşlik etti.
KOZA ŞÖNİM’İ gezen ve incelerlerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan daha sonra basın mensuplarına açıklamada bulundu.  Asan önce ŞÖNİM hakkında bilgi verdi. Aşkın Asan, “Bakanımız Fatma Şahin, bakan olunca ilk olarak kadına şiddet konusuna yönelmişti. Bu konuda tedbirleri almak ve problemleri çözmenin üzerinde durmuştu.  Bakanlığımızca mevzuat incelendi ve 6284 sayılı kanun hazırlıkları başladı. Eş güdüm olarak da Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili bir anlaşması vardı. Türkiye’de bu anlaşmaya ilk imza atan ülkeler arasına girdi. Bu anlaşma İstanbul’da imzalandığı için tüm dünyada İstanbul anlaşması olarak biliniyor. Yani dünyada bu konuda öncüyüz. Ve çalışmalarımızla da bu konuda Türkiye’de güzel bir alt yapı oluşturacağız.  Bu kanunda Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) açılması öngörülüyor. Öncelikli olarak açılan 14 ŞÖNİM’den bir tanesini Şanlıurfa’da açtık. İki buçuk aylık sürede Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Samsun, Malatya, Denizli gibi yerlerde açtık. Şanlıurfa’da o şehirlerden biri” dedi.
Bu merkezler yoluyla kadına yönelik şiddet ve aile bireylerine yönelik şiddetle ilgili çeşitli tedbirlerin alındığı ve izlendiği bir mekanizma olarak planlandığını belirten Asan daha sonra sözlerini şöyle tamamladı; “Burada çalışanlar sadece aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının elemanları değil, Emniyet, Milli Eğitim, Çalışma Bakanlığı, Sivil Toplum ve Barolara bir araya gelerek güç birliği yapıp gelen başvurulara yönelik tedbirlerin hızlı bir şekilde alındığı bir merkez burası. Bu yapıyla da dünyada örnek bir sistem haline geldi. İlla şiddet olduktan sonra alınan önlemler değil ondan şiddetten önceki engellemelere yönelik her türlü çalışmaların planlandığı ve şiddet meydana geldikten sonra da izlendiği merkezlerdir. Mahkeme açıldığında da kadınlara destekler veriliyor, kadınlar korunuyor.
Şimdiye kadar sığınma evleri ve kadın statüsü genel müdürlüğü vardı. Ve ikisi arasında hiçbir mekanizma bulunmuyordu. Şimdi bu merkezlerle ara mekanizmayı oluşturduk. Öncelikli olarak hedefimiz tabii ki şiddeti önlemektir. Bu alanla ilgili eğitim çalışmaları, kadınlara yönelik, erkeklere yönelik, hatta bizim kahvehanelerde dâhil oluşturduğumuz müfredat var. Amacımız güçlü aile oluşturmaktır. Ailenin parçalanmaması için her türlü önlemi almak için çabalıyoruz. Bu amaçla oluşturulmuş bir sistem bu. Bu sistemi destekleyici başka sistemlerin de olması gerekiyor.”
 
“ŞİDDETE UĞRAYANLARIN YÜZDE 90’NI ÇALIŞMAYAN KADINLAR”
 
Şiddete maruz kalan kadınlar konusunda istatistiksel açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, şiddete maruz kalan kadınların yüzde 90’nın çalışmayan kadınlar olduğunu söyledi. Asan, “Şiddete uğrayan kadınların yüzde 90’nı sosyal güvencesi olmayan ve çalışmayan kadınlardır.  Bunu önlemek için kadının istihdamı ve çalışma hayatına katılımı yönünde her türlü tedbirleri almamız lazım” diye konuştu.
Mağdur olanın gelmesini beklemek yerine onların ayağına gitme projemiz var. Yani kapı kapı dolaşıp, derdi ve sıkıntısı olanları bulup onları gerekli yerlere sevk etme yönlendirme ve bunu izleme şeklinde büyük bir projemiz var. Toplumun en küçük temel taşı olan ailenin güçlendirilmesi yolunda çok büyük adım atacağız. 8 Mart’ta Başbakanımızın bu yönde verdiği mesajlarda çok açık ve netti. Bu konuda çok pratik bir çözüm var. O da kadını güçlendirmektir.
 
“ŞANLIURFA’DA ŞÖNİM’E BAŞVURAN SAYISI 41”
 
Şanlıurfa’da kurulan ŞÖNİM’e iki buçuk aylık süre içerisinde 41 kişinin başvurduğunu kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan, bunlar arasında kan davasından korktukları için gelenlerin de olduğunu söyledi. Asan,  “İki buçuk ayda buraya 41 kişi başvurdu. Bunlardan 22 tanesi fiziksel şiddet nedeniyle, 2 tanesi aile bireyleriyle anlaşamamadan dolayı, kalacak yeri olmadığı için başvuranlar var. Psikolojik nedenlerle ve zorlan evlendirilmek isteyen bir kişi de gelip buraya başvurmuştur. Madde bağımlısı olup kalacak yeri olmayanlarda başvurmuştur. Kan davası sonucu korktukları için gelenler de bulunuyor.  Bu bakımda bu merkezin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
 
“ŞİDDET ARTIŞI YOK İSTATİSTİKLER YANLIŞ YORUMLANIYOR”
 
Türkiye’de şiddettin arttığı konusunda da açıklamalarda bulunan Asan, “artış yok. İnsanlar istatistikleri yanlış yorumluyor” dedi. Kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü; “Şiddet her zaman vardı. Şimdi biz bunu önemsediğimiz için ayrı bir sınıflamaya tabi tuttuk ki kolay mücadele yöntemleri oluşturabilelim. Ancak şunun altını çizmemiz gerekiyor ki Türkiye’de tek bir kadın, tek bir erkek ve tek bir çocuk bile şiddete maruz kalsa biz çalışmaları yine yapardık. Çünkü bir kişi bile bizim için çok çok önemlidir. Toplumda halk sağlığı problemi olarak görülüyor bu durum. Mücadele etmek için canla başla çalışıyoruz. Mücadele edersek aileleri parçalanmaktan kurtarırız. ”diye konuştu.Yapılan konuşmaların ardından Asan ve beraberindekiler Viranşehir ilçesine hareket ettiler.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49