Öne Çıkanlar baskan sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa’da Yoksullukla Mücadele Toplantısı Gerçekleştirdi
Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) ve Bazı Sivil toplum kuruluşları tarafından Harran Otelinde “Yoksullukla Mücadele” toplantısı gerçekleşti.
 
Harran otelde gerçekleşen toplantıya, Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, İl Başkanı Halit Yıldıztekin, CHP il Başkanı Ferhat Karataş, İlçe BDP’li Belediye başkan ve yardımcılarının yanı sıra çok sayıda partili ve STK temsilcileri Katıldı.
 
Forumda konuşan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, kentin nüfus yoğunluğuna değinerek, etkinliğin Şanlıurfa için önemli olduğunu söyledi.
 
GAP'ın başkenti olarak anılan Şanlıurfa'dan her yıl yaklaşık 300 bin kişinin tarım işçisi olarak başka kentlere çalışmaya gittiğine değinen Binici, "Biz gerçekten insani dayanışma noktasında görevlerimizi yaparsak, paylaşımcı olursak bu yoksulluğun önüne çok rahat geçebiliriz" dedi.
 
Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Baydemir” Yoksulluğun en yoğun illerin Kürt bölgesinde yaşayan insanların olduğu kentler “olduğunu belirtti.
 
 Baydemir Konuşmasını şöyle sürdürdü” Neden bu coğrafyada yoksulluk var? Bence öncelikli olarak yoksullukla mücadele edebilmek için,sosyal politikalar oluşturmak için önce neden yoksul olduğumuzu bilmek lazım ve neden yoksul bırakıldığımızı bilmekte fayda var.Türkiye’de yoksulluğun derin olduğu 21 ilden 18 tanesi Kürt nüfusunun yaşamış oldukları kentlerdedir.Haritaya baktığımızda Türkiye’nin doğu yakası coğrafyasında yaşayanlar büyük bir yoksullukla mücadele ettiklerini görebiliyoruz. Bunu ne iklim koşullarıyla nede coğrafyanın saf olmasıyla kimse izah etmeye kalkmasın. Cumhuriyet tarihine baktığımızda Türkiye sınırları içerisinde tekstil sanayisinde istihdam anlamında ilk sıralarda olmasa bile ikinci üçüncü sıralardadır. Diyarbakır şehrimiz.1926 yılları ve 2005 yılları arasındaki Diyarbakır’daki sanayi tesisleri sayısal olarak grafiklerine baktığımızda adeta Diyarbakır’ı adeta bir derin dondurucuya koymuş gibi 1926 yılındaki tesis sayısı 2005 yılındaki sanayi tesis sayısından daha fazladır.Düşünebiliyor musunuz 70,80 yıl boyunca bir coğrafyanın bir kentin üretmemesi için elden gelen bütün çaba ortaya konuluyor. Bugün Kürt coğrafyası, Kürdistan coğrafyası Türkiye’nin Batı yakasındaki yada Kürdistan bölgesi Türkiye’nin Batı yakasından farklı bir noktadaysa bunun iki nedeni var. Bir Cumhuriyet Tarihi boyunca Gelmiş geçmiş bütün Hükümetlerin uygulamış olduğu ekonomik politikalar yoksullaştırma, yoksul bırakma insana muhtaç etme politikaları. İkincisi de  İnkar ve İsyanın çıkarttığı çatışma ve çatışmanın yatarmış olduğu yıkımdır. Bu ikisi açıkça ifade etmek gerekirse yoksulluk bu iki politikanın sonucudur. Dolayısıyla gerçek manada ekonomik ve sosyal kalkınmalardan bahsedebilmek için bu iki sürecin değişmesi gerekiyor. Birincisi çatışmadan artık barışa geçmemiz gerekiyor, ikincisi de negatif ekonomik politikalardan pozitif desteğin, pozitif politikanın uygulanması gerekiyor dedi.
 Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar arasında soru cevaplı toplantı devam etti.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49