Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

Onlarında Geçim Kaynağı Toplanmayan Pamuk

Şanlıurfa'da vatandaşların en büyük geçim kaynaklarından biri olan pamuk hasadında sona doğru gelindi. Çiftçiler tarladaki son ürünleri toplarken, afaracı olarak adlandırılan çocuklar ise hasat sonu geride kalan pamukları toplayıp satarak okul harçlıklarını çıkarıyorlar. Çiftçiler hasadı sonlandırdığında ise okul giden çocuklar adeta birbirleriyle yarışarak tarlaya giriyor. Harran ovasında her yıl hasat sonu afaracılar tarlaya akın ediyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaştığı Harran Ovası'nda pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor. Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektöründe önemli oranda ham madde sağlayan pamuk hasadının sonlarına doğru gelindi.Tarlada kalan pamuklar ise dar gelirli aileler ile çocukların geçim kaynağı oldu. Tarlada kalan pamukları toplayan çocuklar, bunları kilosunu 1 liraya yol kenarına kurulan seyyar komisyonculara satıyor.

Tarlada kalan pamukları toplayan çocuklardan Ayşe Eşiyok, , “Tarlada kalan pamukları topluyorum. Pamukları satarak okul harçlığımı çıkarıyorum. Günlük yaklaşık 10 kilo pamuk topluyorum, kilosunu da 1 ile 2 lira arasında satıyorum. Günlük 1015 lira para kazanıyorum” diye konuştu.

Afaracıların tarladan ve yol kenarından topladığı pamuğu satın alan esnaf ise, "Biz burada pamuk alıyoruz, satıyoruz. Ortalama 1 lira ile 1,5 lira arasında alıyoruz. Islak olunca daha ucuza alıyoruz ama iyi olunca pahalı alıyoruz. Biz de 2 lira ile 2,5 lira arasında satıyoruz" ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49