Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

İlaç Zammı Uygulamaya Koyuldu!

Her yılın Şubat ayında döviz kurundaki değişime göre ilaçlara zam yapılıyor. Fırsatçılar nedeniyle bu yılki yüzde 26,4'lük zamdan önce piyasada bazı ilaçları bulmak zorlaştı. Zam oranını değerlendiren 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, “ilaç depoları ‘bu ilaç stokumuzda yok’ diyor” sözlerini kullandı.

“Bu zam ilaca erişime katkıda bulunacaktır”

Zam oranının ilaca ulaşmakta kolaylık sağlayacağını söyleyen 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, “Şimdi şöyle önce ilaç sıkıntısı yaşandığı süreci anlatalım. Bu süreçte kamuoyuna çok yanlış bilgi verildi, eczanelerle bağlaştırıldı. Bu sürecin eczanelerle hiçbir alakası yoktur. Çünkü biz de kendi eczanelerimize ilaç temin etmekte, vatandaşlarımıza ilaç temin etmekte zorluk çekiyoruz. Bunun başlıca sebebi şu; bildiğiniz gibi ülkemizde bir döviz dalgalanması oldu, kur oynaması oldu. Ülkemizde kullanılan ilaçların yüzde 55’i ithal geri kalanı da geri kalanının büyük ölçüde ham maddesi yurt dışından geldiği için ilaç firmaları bu rakamlarla zarar ettiklerini söylüyorlardı. Şöyle ki Euro kuru 2.69 idi, sabit kur sistemine geçilmişti. Şimdi 2.69 sabit Euro kuru Euro’nun da reel değeri 6 lira civarında firmalar, üreticiler bu şekilde ilacı getirip arz edemeyecekti, zarar ettikleri gerekçesiyle ilaç arzında sıkıntı çıkarıyordu. Bu zam ilaca erişime katkıda bulunacaktır. Yani şu anda bu zam ile birlikte ilaçtaki Euro kuru 3,5’e geldi ki Euro hala 6 seviyesinde. Ama tahmin ediyorum büyük ölçüde ilaç üreticilerini rahatlatacak. Halkımız ilaca ulaşmakta sıkıntı yaşamayacak diye düşünüyorum” dedi.

“Birçok ilaç depolarda yok deniliyor”

Depolardan ilaç temin etmekte zorlandıklarını söyleyen Süleyman Açar, “Maalesef şu anda birçok ürünü biz depolardan istediğimiz zaman bu ürünler yok deniliyor. Ben denetim yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle ecza depolarına. Çünkü bizim eczacılarımız ilaç talep ettiği zaman ilaç depoları ‘bu ilaç stokumuzda yok’ diyor. Ama muhtemelen Salı günüyle birlikte bu yok olan ilaçlar birden ortaya çıkıverecek. Ki bu da üzerinde durulması gereken bir konu” ifadelerini kullandı.

“Olmayan ilaçları sağlık müdürlüğüne bildirdik”

Olmadığı söylenen ilaçlar için denetim yapılmasını istediklerini belirten Açar, “Biz şu anda piyasada olmayan, depoda olmayan, eczaneye yok çekilen ilaçların listesini il sağlık müdürlüğüne bildirdik. Bu ilaçlarla ilgili, yok olduğu söylenen ilaçlarla ilgili bir denetim yapılması talebinde bulunduk. Sonucunu biz de bekliyoruz. Bu zam oranının bizimle bir ilgisi yok. Zammın eczacılara bir katkısı yok. Bizim tek kaygımız, ana kaygımız, ilaca ulaşabilmek ve bu ilacı vatandaşımıza ulaştırabilmek” sözlerini kullandı.

“Birçok ilaç yok şu anda”

27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, “Belli bir ilaç yok şu anda birçok ilaç yok şu anda. Çok sayıda ilaca depolar ‘bu ilaç elimizde yok, stokumuzda yok diye bize dönüş yapıyor. Firmalar da keza depolar vermiyor diye söyleniyor depolar tarafından. Ama işin aslı yetkili mercilerin incelemesi sonucu ortaya çıkar diye düşünüyorum. Bu kur artışıyla ilaç sıkıntısı bir nebze dengelenir. Dediğim gibi bu son fiyat düzenlemesiyle birlikte ilaçta Euro kuru 3,5’e geldi ki Euro hala 6 lira. Tam olarak üreticilerin tatmin olacağını ben düşünmüyorum ama en azından devletimize de yük olmaması lazım. Ki orta yol bulundu diye düşünüyorum” diye konuştu.

Öte yandan bu zam oranının ilacın temini konusunda faydalı olup olmayacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49