Öne Çıkanlar Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor sanlıurfa baskan

Bu haber kez okundu.

Harran’da “Beyaz Altın“ Ekime
Harran Ovası’nda tarlalar pamuk ekimine hazır hale getirildi. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısına yakın kısmının karşılandığı Şanlıurfa’da, stratejik bitki olması dolayısıyla pamuğun ekim alanları her geçen yıl artıyor.
 Harran Ovası’nın "beyaz altın"ı, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda hammadde sağlıyor.  Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan pamuk, sağladığı avantajla Türkiye’nin dünyada "tekstil devi" olması yolunda katkı sunuyor. Güneydoğu çiftçisi, GAP’la birlikte artan sulama imkanlarıyla daha yeşil bir çehreye kavuşan ovada, pamuk ekim hazırlıklarına başladı. Pamuğa daha fazla destek verilmesini isteyen çiftçiler, baharın gelmesiyle nadasa bıraktıkları tarlaları ekime hazır hale getirdi. Kentteki tohum ve gübre bayilerinden randevu alan çiftçiler, satın aldıkları ürünleri araçlarına yükleyerek köyünün yolunu tutuyor. Aile fertlerinden oluşan grup, tohumu toprakla buluşturuyor. Pamuk, ağustosun sonlarına doğru başlayan hasat öncesi "beyaz gelinliği" giyecek.  Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun tekstil ve yem sanayinde önemli bir endüstri bitkisi olduğunu söyledi. Türkiye’de ağırlıklı olarak Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde pamuğun yetiştirildiğini belirten Çullu, son yıllarda pamuk fiyatlarındaki düşüşün çiftçiyi mağdur ettiğini ifade etti. Atatürk Barajı ile Harran Ovası’nda, yılda üç hasat yapma olanağı bulunduğunu vurgulayan Çullu, şunları kaydetti: "Ürün çeşitliliğine rağmen Harranlı çiftçi, pamuğu sevdi ve onunla özdeşleşti. Bu yüzden ovada en çok tercih edilen ürün pamuk oluyor. Ülkenin pamuk ihtiyacının yüzde 40’ı kentimizden karşılanıyor. Önümüzdeki dönemlerde sulamaya açılacak Suruç ve Viranşehir ovalarıyla kentteki pamuk üretiminin daha da artacağını düşünüyorum." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49