Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

Düğünleri kış ayında oluyor!
Şanlıurfa da yaz aylarında çalışmaya giden mevsimlik işçilerinin düğünlerinin de ayrı bir zamanı var. Kırsal kesimlerde oturan mevsimlik işçilerinin kış gelmesiyle birlikte evlilik hazırlıkları başladı.
Şanlıurfa da şehir merkezinde her yıl Mayıs ayında büyük göç yaşanıyor. Köylerden geçim derdiyle yola düşen mevsimlik işçileri, her yılın Mayıs ve Aralık ayını göçebe yaşıyor. Çapa için Adana’ya, karpuzda Diyarbakır’a, fındık uğruna Karadeniz’e ya da kayısı hasadında Malatya’ya gidiyorlar. Mevsimlik tarım işçilerinin yolculuğu genellikle kasım ayı sonunda evlerine dönmeleriyle sona eriyor. Mevsimlik işçileri yaz aylarında çalıştıklarından düğünlerini kış sezonunda yapıyorlar.
Şanlıurfa’nın kırsal kesimlerinde Kış sezonunda düğün sayılarının fazla olması mevsimlik işçilerin kente gelmesinden kaynaklanıyor. Mevsimlik işçiler, kış aylarında boş oldukları için düğün yaptıklarını ve sıcak havaların başlamasıyla birlikte il dışına çalışmaya gittiklerini söyleyerek kış aylarında iş olmadığı için evliliği aradan çıkarmak istediklerini belirttiler.
 Özellikle her hafta sonu Şanlıurfa’da düğünlerin olması dikkatlerden kaçmazken, düğünlerin ortalama 2 ay sonra duracağı belirtildi. Yaz aylarının genelini il dışında tarım işinde çalışarak geçiren vatandaşlar, iş sezonunda düğün yapamadıklarını, kış aylarında fırsat buldukları için düğün yaptıklarını söylediler.
 İl dışında mevsimlik işçi olarak tarımda çalışan vatandaşlar, düğün masraflarını çalıştıkları işlerden karşıladıklarını belirterek, tarım işinde kazandıkları parayla düğün gerçekleştiriyorlar.
 Kış aylarında Şanlıurfa’da düğün sayısının fazla olduğunu işsizliğe bağlayan vatandaşlar, düğünlerin ardından evlenen çiftin il dışında çalışmaya gideceklerini belirten vatandaşlar, “Herkesin bildiği gibi, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte Şanlıurfalıların yarısından fazlası il dışına çalışmaya gidiyor. Yaz ayları boyunca çalıştıkları için düğün yapmaya fırsatları olmuyor, ayrıca yaz mevsiminde düğün yapacak para da bulunmuyor. Bu insanlar yaz ayları boyunca çalışıp düğün için para biriktiriyorlar. Kış aylarında işsiz olan bu insanlar, işsizliği fırsat bilerek, düğün yapıyor. Genellikle düğünlerin ardından vatandaş borçlanıyor ve bu borcunu bitirmek amacıyla yeni gelin ve damat da ellerinde bavullarıyla birlikte çalışmaya gidiyor” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49