Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

“Dostluk arttıkça, ön yargılarımız kırıldı”
 İç savaştan kaçarak, başta Şanlıurfa olmak üzere Türkiye’nin diğer illerine sığınan Suriyeliler, savaş dolayısıyla Türk vatandaşlarıyla dostluklarını artırdığını söyledi. Bir Türk vatandaşı da, Savaş, kardeşliğimizi pekiştirdi dedi. Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye'nin çeşitli illerine sığınan Suriyeli mülteciler, kış aylarının gelmesi dolayısıyla vatandanlarına dönmek istiyor. Akçakale Sınır Kapısının çalışmalardan dolayı kapalı tutulması sonucu geçiş yapamayan Suriyeliler, Şanlıurfa ve ilçelerinde kalarak, buradaki vatandaşlarla dostluk kurmaya çalışıyor.

Üç yıldan bu yana Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde, özellikle de sınır kentlerinde yaşayan Suriyeliler, bu kentlerdeki vatandaşlarla dostluk kurup, onlarla bütünleşti. Üç yılın getirdiği dostluk ve samimiyetten ötürü, vatandanlarına dönse dahi burada kurdukları dostlukları unutamayacaklarını dile getiren Suriyeliler, buradaki her türlü güzel şeyin yanında vatanlarından uzakta olmanın sıkıntısını yaşadıklarını aktardı. Başta Akçakale'deki Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde ve diğer konaklama tesislerinde kalan Suriyeliler, Türk vatandaşların kendilerine oldukça iyi davrandığını ve iyi dostluklar kurduklarını belirtti. Savaş nedeniyle Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldıklarını dile getiren Suriyeliler, kendi ülkelerinde savaş esnasnda yaşadıkları çilelerin de unutulacak tarzda olmadığını söylüyor. Ev ve iş yerlerine sürekli bombaların yağdığını aktaran Suriyeli Yasir, “üç yıldan beridir Türkiye bizi koruyor, besliyor. Türkiye bize kucak açtı ve oldukça yardımcı oldu, bizler buraya kaçmasaydık, şimdi hepimiz ölmüş olacaktık. Üç yıldan bu yana burada çok güzel dostluklar edindik, Türk vatandaşları bize sürekli yardımcı oldu, buradan gitmek bizim için üzücü ama kendi vatanımızı, akrabamızı özledik. Vatanımızda kalan akrabalarımızdan haber alamıyoruz, öldüler mi, kaldılar mı bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Vatandan vazgeçilemiyor”

Suriye’de iç karışıklığın başladığı ilk zamanlarda üzerlerine sürekli bombaların yağdığını ve o anı hatırladıklarında kabus görmüş gibi olduklarını dile getiren Yasir, “Vatan, her nasıl olursa olsun vazgeçilmezdir. Kendi ülkemizde çekmediğimiz çile kalmadı, her gün ölüm tehlikesiyle karşı karşıyaydık. Çocuklarımızı dışarı bırakmaya korkar olmuştuk ama yine vatana karşı bir hasret var içimizde. Burada elbette çok güzel dostluklarımız oldu, bu dostluklar unutulacak tarzda değil ama bu kış gününü, soğuk günleri kendi vatanımızda, akrabalarımızla geçirmek istiyoruz. Bu anlamda Türkiye ve Türk vatandaşına ne kadar teşekkür etsek azdır çünkü, hiçbir şekilde bizi mağdur etmediler, onlara oldukça yük olduk, biz geldikten sonra bizden kaynaklı çeşitli sorunlar yaşandı ama yine de bizden desteklerini esirgemediler” şeklinde konuştu. İmkansızlıktan ötürü, Şanlıurfa ve diğer illere kaçmak zorunda kalan mülteciler, ilk başlarda Türk vatandaşlarına karşı önyargılı davrandıklarını ama beklediklerinden daha iyi insanlarla karşılaştıklarını söyledi.

“Dostluk arttıkça, ön yargılarımız kırıldı”

Özellikle sınıra yakın ilçelerde kalan mülteciler, sınır bölgelerinde benzer kültürleri yaşamaya başladıklarını söyledi. Başta yemek, giyim olmak üzere birçok konuda kültür benzeşmesinin olduğunu söyleyen Akçakaleli bir vatandaş, şunları kaydetti: “Savaşın çıkması bizleri burada oldukça tedirgin etti. İlk başlarda Suriyelilerin burada kalmasına karşı çıktık ama zaman içerisinde birbirimizi tadıkça dostluklar kurmaya başladık. Şimdi herhangi bir sorunumuz yok. Ayrıca onlar bizim kültürü, bizler de

onların kültürünü yaşamaya başladık. Birçok Suriyeli burada lokanta açtı, Suriye yemekleri yapılıyor. Suriyeli kardeşlerimiz de burada bizim giyim kültürünü almaya başladı. Onlar şimdi buradan giderse onlar için üzülürüz.”

“Türkiye, bizim ikinci ülkemizdir”

Türkiye’nin artık kendileri için ikinci ülke olduğunu aktaran Suriyeliler, savaş bitip, ortalık durulduktan sonra da misafirlik için Türkiye’ye geleceklerini söyledi. Artan dostlukla birlikte, Türk vatandaşları da ortalığın durulması halinde Suriye’ye gidip, orada kalan vatandaşlarla zaman geçirmeyi düşünüyor. Savaş öncesi oluşan Türkiye-Suriye kardeşliğinin savaş nedeniyle daha da arttığını söyleyen Bekir Çalan adında bir vatandaş, “Zaten Türkiye ve Suriye kardeş iki ülkeydi ama iki ülke insanı birbirini fazla tanımıyordu. Her şeyde bir hayır vardır ya; bu savaş dolayısıyla Türkiye-Suriye kardeşliği daha pekişti. Bu tür durumların bir daha yaşanmamasını diliyoruz ve eğer buradaki Suriyeliler, kendi ülkelerine dönerse, bizler sürekli onları ziyarete gideceğiz. Aynı şekilde onlar da gelip gidecekler” dedi.

“Sebep olduğumuz olaylar için üzgünüz”

Suriyelilerin Şanlıurfa’ya yerleşmesi üzerine Şanlıurfa’da çeşitli hırsızlık, uyuşturucu gibi istenmeyen olayların yaşanmasından ötürü rahatsız olduklarını söyleyen Suriyeliler, bu konuda Türk vatandaşlarından özür dileyerek, “Biz geldikten sonra Şanlıurfa’da birçok istenmeyen olay yaşandı, bunun farkındayız ama bu olaylara sebebiyet verenler, Suriye’de de aynı şekilde davranıyorlar, ki Türk halkı bunu bildiği için hepimizi aynı kefeye koymuyorlar, bu anlamda Türk vatandaşlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49