Öne Çıkanlar Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı baskan Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak Sancaktepe -Şanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

DEDAŞ Çiftçileri üzdü
Şanlıurfa’da dün itibariyle başlayan yağmur, çiftçilerin yüzünü güldürse de genellikle kuraklık yaşanıyor. Bölgede diğer yıllara göre, daha fazla kuraklık beklenirken DEDAŞ’ın yeni yapılandırdığı proje çiftçileri derinden üzdü. Kuraklığın yanında DEDAŞ'ı’ uygulamasına da itiraz eden çiftçiler, Şanlıurfa’da hububat üretimi yapılamazsa, Türkiye sıkıntı yaşar dedi.
 
Türkiye'nin önde gelen tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da kurak geçen sezon nedeniyle zor zamanlar geçiren çiftçilere bir kötü haber de DEDAŞ’tan geldi. DEDAŞ, yaptığı açıklamada elektrik borcu bulunan abonelere enerji vermeyeceğini bildirdi.
 
Şanlıurfa bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından olan tarım ve hayvancılık, gerekli desteği görmediği için, hububat üreticileri ve hayvancılık yapanlar bu anlamda zorluklar yaşarken, devletin desteğini bekleyen çiftçiler, yeteri kadar destek alamadıklarını söylerken, hayvancılıkla uğraşanlar ise hayvan fiyatlarının düşüklüğünden şikayetçi oluyor.
 
Tarım merkezinin önemli noktalarından olan Şanlıurfa’da kurak geçen mevsime karşılık, DEDAŞ’ın borçlu abonelere enerjinin verilmeyeceğini bildirmesi üzerine iyice zorda kalan çiftçiler, Şanlıurfa bölgesinde tarımcılığın bitirilmeye çalışıldığını söyledi. Ürünlerin düşük fiyatlı olduğunu ve büyük maliyetlerin yanında devletin gerekli desteği vermediğini iddia eden çiftçiler, sulama nedeniyle elektrik borcunun sürekli fazla geldiğini ve DEDAŞ’ın bu anlamda kendilerine biraz yardımcı olmasını isterken, devletin de çiftçilere gerekli desteği vermesini istedi.
 
Yağışların az olmasından kaynaklı rekolteyi düşük beklediklerini ifade eden çiftçiler, sulamayla bu rekolteyi yüksek tutmaya çalıştıklarını ancak, DEDAŞ’ın yeni uygulamasıyla bu durumun da imkansız olduğunu söyledi. Ayrıca, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar da hayvancılığın değerinin kalmadığını söyleyerek, işlerinde zorluklar yaşadıklarını söyledi.
 
Besiciliğin zorluklarını anlatan besici Nuri Karadağ, her sezon başka bir ilde yaşadıklarını, sürekli yaylalarda olduklarını ve tüm bu zahmetlerin karşılığında bir kazanç elde edemediklerini söyledi. Hayvancılığın da artık para etmediğini söyleyen Karadağ, hayvan fiyatlarının devlet eliyle biraz yükselmesi gerektiğini söyleyerek, “bölgenin tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır, onu da öldürmeye çalışıyorlar. Bölgenin kalkınabilmesi için önce bölgenin gelir kaynaklarının değerlendirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
 
Şanlıurfa’da tarım ve hayvancılığa gerekli desteğin verilmemesi durumunda ülkenin sıkıntı yaşayacağı belirtildi.
 
“ŞANLIURFA ÜRETİM YAPAMAZSA, ÜLKE SIKINTIYA GİRER”
 
Şanlıurfa'nın hububat üretimi ve hayvancılık bakımından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olduğunu belirten Karadağ, kuraklık durumunda ülke genelinde bir sıkıntı yaşanacağını söyledi. Ülkenin, hububat bakımında sıkıntı yaşamaması için bölge çiftçisine gerekli desteğin verilmesi gerektiğine dikkat çeken Karadağ, “Şanlıurfa, ülkenin önemli tarım merkezi olduğu için, ülkenin büyük bir kısmının hububat ihtiyacını karşılıyor. Ama gelin görün ki Şanlıurfa’da tarım ve hayvancılığa gerekli destek verilmiyor. Bölgede çiftçilik veya besicilik yapan herkes zorluk yaşıyor” şeklinde konuştu.
 
“TARIMIN GELİRİ, GİDERİNİ KARŞILAMIYOR”
 
30 yıldan beri tarımcılıkla uğraştığını söyleyen Ahmet Gündüz ise, tarım işinin giderinin çok olduğunu ancak, getirisinin az olduğunu söyleyerek, “bölgede çiftçilik yapan biri, pahalı mazot alıyor, sünni gübrelerin fiyatı zaten uçuk durumda, aynı şekilde ilaçlar çok pahalı, bunların yanında hububatların fiyatı oldukça düşük. Böyle olunca kazanç elde edemiyoruz. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık, bu işi bıraksak olmuyor, bırakmazsak olmuyor. Devletin bize destek olmasını istiyoruz, ürün fiyatlarını pahallandırsınlar ve gübre, mazot gibi giderlerin fiyatını düşürsünler” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49