Öne Çıkanlar Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor sanlıurfa baskan

Bu haber kez okundu.

Besicilikte zorlu kış şartları
Şanlıurfa’da nüfusun büyük bir kısmı tarım ve hayvancılıkla uğraşırken, hayvancılıkla uğraşan kişiler için zorlu yaşam başladı. kış aylarının gelmesiyle birlikte mera alanlarının tükenmesi ve kuzuların doğmaya başlaması sonucu, hayvancılıla uğraşanlar, köylere yerleşerek, hayvanlarını samanla beslemek zorunda kaldı.
 
Kış aylarının gelmesiyle birlikte yerleşik hayata geçen hayvan besicileri, bir taraftan hayvanlara yem vermekle uğraşırken, diğer yandan kuzuların sağlığı için sıcak bir ortam yaratıyor.
 
Bölgede besicilik yapan vatandaşlar, kış aylarının gelmesiyle birlikte zorlu bir yaşama başlarken, hayvanların doğurmaya başlamasıyla birlikte işleri ikiye ayrılıyor. Küçük kuzulaarın soğuktan etkilenmemek için sıcak bir ortam yapan vatandaşlar, kuzulara ayrı, koyunlara ayrı bakmak zorunda kalıyor. Mera alanları kalmadığı için hayvanları samanla beslemek zorunda kalan vatandaşlar, üç aylık bir süreyi sürekli saman doldurmakla geçirecek. Yaz aylarında sakladıkları samanları kış aylarında hayvanlara veren vatandaşlar, hayvanlara bakmanın yanında saman doldurmanın da güçlü bir iş olduğunu söylüyor.
 
Ağır ve çadırlarda hayvan beslemek zorunda kalan vatandaşlar, hayvancılığın zorlukları olduğunu ancak, işlerini sevdiklerini söyledi. Koyunları çadırlarda besleyen vatandaşlar, kışın getirdiği soğuk havalara karşı, kuzular için küçük barınaklar yaptıklarını söyledi. Koyunların doğurmaya başlamasıyla birlikte işlerinin ikiye ayrıldığını belirten besiciler, ilk zamanlarda kuzuların sürekli annelerinin yanında olduğunu, biraz geliştikten sonra ise, annelerinden koparıp, sabah ve akşam olmak üzere iki defa annelerinin yanına bıraktıklarını söyledi. Kuzuların aşırı sütten hastalandığını da aktaran besiciler, kuzuların fazla süt emmemek için annelerinden ayırdıklarını söyledi. Konuyla ilgili konuşan besici Murat Karataş, “bizim de işimiz hayvancılık. Yıllardan beri bu işi yapıyoruz, bu işin zorlukları var elbette ama biz işimizi severek yapıyoruz. İlkbahar ve yaz aylarında hayvanları meralara salıyoruz, kış aylarında ise mera kalmadığı için yerleşik hayata geçip, çadır veya ağırlarda besliyoruz. Şimdi koyunlar doğurmaya başladı. Küçük kuzular soğuktan çabuk etkilenirler, bu yüzden onların hastalanmaması için daha sıccak bir ortam yaratmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49