Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

Urfa'da Bilinçsiz Sulama Devam Ediyor

GAP kapsamında yaptırılan Atatürk Barajı'nın suyuyla beslenen Harran ve Suruç Ovası'nda bilinçsiz sulama yüzünden oluşan suni ırmaklar, toprakları tehdit ediyor, Yaz'ın bir çok köy yolu biriken su yüzünden geçilemez duruma gliyor.

URFA'DA BİLİNÇSİZ SULAMA DEVAM EDİYOR

Harran’a hayat veren sulama kanaletlere sular dışarı taşıyor. kanaletlerden taşıyan sular bir çok mahallelerin arasındaki ulaşımı engelledi. Bilinçsiz bir şekilde sulama yapan çiftçiler tarlaya fazla su verince tarladan taşıyan su mahalle yollarını suyla kapladı.

Ovası'nda, yanlış sulama ve kanaletlerden akan sular nedeniyle özellikle Harran ve Suruç ilçelerinde binlerce dönümlük arazinin kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Uzmanlar çiftçiyi çok sulama yerine uygun sulama tekniklerini kullanmaları konusunda uyarıyor. Tarlaya fazla su ile fazla mahsul alınacağı kanısının yanlış olduğunu belirten uzmanlar fazla su değil mahsulün alacağı su yeterli fazla su vereyim derken köy yolların kapanmasın neden olduğu belirtildi.

FAZLA SU FAZLA ÜRÜN DEĞİLDİR

Eyyübiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsa İzgi,"1.sınıf verimli tarım arazileri bilinçsiz sulama yapılması nedeniyle erozyon sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bitkisel üretimde sulama faktörlerinden tüm üretim kalemleri içerisinde en başta gelir. Bölgede yağışların yetersizliği ve düzensizliği özellikle bitki gelişme dönemini kapsayan ve kurak geçen yaz aylarında sulamayı zorunlu hale getirmektedir. Üreticilerimizdeki "çok su ,bol ürün ” şeklindeki yanlış anlayış çiftçilere aşırı sulamaya yönlendirmektedir. Bu şekilde yapılan sulamanın erozyona sebep olduğu ve toprağın yapısını bozduğu arazide drenaj ve tuzluluk sorununu ortaya çıkartarak ürün kalitesinde düşmeye neden olur. Suyun planlı dağıtımıyla toprak erozyonu taban suyu problemi ve tuzluluk alkalilik sorunları önlenmiş olur"diye konuştu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49