Öne Çıkanlar urfahaber urfaahber sanlıurfa tazıye kedı

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa’da Sipahı pazarı teknolojiye direniyor

Şanlıurfa’da Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi Sipahi Çarşısı, sanayileşmenin gölgesinde kaldı. Çarşı esnafı el yapımı ürünlere talebin gittikçe azaldığını, vatandaşların daha çok fabrika yapımı hazır eşyalara yöneldiklerini belirtti.

Eyyübiye ilçesi Balıklıgöl platosu içerisinde yer alan Sipahi Pazarı, halıcılar ve kilimciler çarşısı olarak bilinir.

EL YAPIMI ÜRÜNLER SATILIYOR

Şanlıurfa’da el yapımı kilim ve halı satılan 455 yıllık tarihi çarşı, teknolojinin gelişmesiyle fabrikaların gölgesinde kaldı. 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan tarihi Sipahi Pazarı halıcılar çarşısı olarak biliniyor. Bir zamanların en kalabalık çarşısı olarak bilinen bölgede ustalar mesleklerinde eleman yetişmediğini ve mesleğin kaybolmaya yüz tutuğunu söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle vatandaşların fabrikalarda yapılan ürünlere rağbet gösterdiğini belirten Sipahi Pazarı Halıcılar Esnafı, el yapımı dokumacılığa talebin gittikçe azaldığını dile getirdi.

SİPAHİ ÇARŞISI'NDA 455 YILLIK GELENEK SÜRÜYOR

Osmanlı imparatorluğu döneminde kurulan Ahi Evren geleneği Sipahi çarşısında sürdürülüyor. 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan çarşı dokuma ürünlerinden el işi halı, el işi kilim, hakiki deri yelek, şark köşesi, Bâtıniye, seccadeler, gibi birçok ürünler uygun fiyata satılıyor. Bu pazarın en önemli özelliği ise birçok medeniyetin işçiliğine ait olan ürünlerin bir arada bulunması, Ermeni el işi, İran el işi maddeleri gibi birçok tarihi halılar, kilimler sipahi pazarından alınıyor ve yerli yabancı turistlere satılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49