Öne Çıkanlar urfahaber buyuksehır trafık kazası sanlıurfa urfaahber

Bu haber kez okundu.

Üst yapı çalışması sona gelindi
Göbeklitepe’ye yapılan uzay görümünde modern üst yapı örtüsü son aşamaya geldi.  Avrupa Birliği desteği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen proje ile üst yapı örtüsü sona doğru gelindi. Göbeklitepe Ocak veya Şubat ayında ziyaretçilere açılmasını bekleniyor.
Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın kuzeydoğusunda, 12 kilometre uzaklıkta bulunan uzun dağların en yüksek bölgesindeki bayırda bulunuyor. Örencik Köyü yakınlarında, 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde, geniş görüş alanına hâkim bir konumda yer alan ve inşası MÖ 10.000 yılına uzanan Göbeklitepe’de kazı çalışmaları halen devam ediyor. Bölgenin yaşı MÖ 10.yüzyıl, yaklaşık 11,500 yıl önce. İlk kez 1964 yılında keşfedilen bölge Amerikalı arkeolog Peter Benedict tarafından ilk Taş Devri aktiviteleri potansiyeli taşıdığı öne sürülmüş, ancak o yıllarda önemsenmemiş. Kazılar 1994 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından başlatılmış ve arkeolog Klaus Schmidt tarafından yürütülmüştü.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49