Öne Çıkanlar sanlıurfa urfaahber tazıye kedı okul

Bu haber kez okundu.

Türkiye'nin 8'nci büyük şehir Urfa'da  çocuk gastroenteroloji doktoru yok

Şanlıurfa'ya atanan doktorların büyük bölümü, ya göreve başlamadan ya başladıktan kısa süre sonra ya da mecburi hizmeti biter bitmez şehirden ayrılıyor. 2016 yılında Şanlıurfa'nın en büyük hastanesi olarak kapılarını hizmete açan Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gelen doktorlar bir iki yıl içinde Kentti terk ediyor.

Türkiye'nin 8'nci Büyük Şehir Urfa'da Çocuk Gastroenteroloji Doktoru Yok

Türkiye'nin en kalabalık ve genç nüfusun yoğun olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, her yıl ortalama 60 bini aşkın çocuk dünyaya geliyor. Buna karşın yaklaşık 500 Bin Suriyeli vatandaş buna dahil değil. Şanlıurfa son yıllarda hastane yatırımına karşın doktor kadrosunun yetersizliği nedeniyle dikkat çekiyor. Özellikle çocuk branşlarında ciddi eksikliğin olduğu Şanlıurfa'da, vatandaşlar başka illerin sağlık kuruluşlarında tedavi arıyor. Genç nufusün olduğu kentte tek Ş çocuk gastroenteroloji doktorun tayinin çıkması özellikle Çölyka hastalarını mağdur etti.

Milletvekilleri ve il yöneticilerinden doktor kadrosunun güçlendirmesini isteyen Şanlıurfalılar,“Birçok branşta doktor olmadığı için Gaziantep ve Adana'nın yolunu tutuyoruz. Özellikle Çocuk gastroenteroloji uzmanının yine gitmesi Şanlıurfalıyı mağdur ediyor.

Şanlıurfa'da Bin 650 Çölyak hastası bulunduğunu söyleyen Şanlıurfa Çölyak dernek Başkanı Hasan Doğan, bu hastaların yüzde 80'inin çocuk olduğunu ve olan bir uzman Çocuk gastroenteroloji doktorunun tayinin çıkmasıyla kentte hastalara bakacak Çocuk Gastro Enterelogu'nun bulunmadığını belirtti.

Çocuklar Rahatsızlansa Çevre İllere Gidiyor

Doğan, "Doktorumuz ataması yapıldığı an üç, dört ay kaldıktan sonra hemen tayinini istiyor. Tayini istedikten sonra Şanlıurfa'da durmuyor. Bu da büyük bir sorun. Bizim Urfa'daki hastalarımız Antep'e, Malatya'ya, çevredeki illere mecburen muayeneye gidiyorlar. Urfa gibi bir yerde çocuk gastroenterolojisi olmayışı büyük bir sorun. Şu anda hiç doktorumuz yok. Çocuklarımız rahatsızlansa ya Antep ya Maraş ya Malatya ya da Ankara'ya gitmek zorundayız, Sağlık Bakanlığından ricada bulunuyorum. Acilen Şanlıurfa Çocuk Hastanesinde çocuk gastroenteroloji doktorunun mutlaka olması lazım. Hemen hemen Bir aydır doktorumuz yok"dedi.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi): bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir.Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.) Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49