Öne Çıkanlar urfahaber buyuksehır trafık kazası sanlıurfa urfaahber

Bu haber kez okundu.

Süne Felaketi
Naci ÇETİNDAĞ
 
Şanlıurfa Harran Ovaların bereketli topraklarında bu günlerde süne yumurtlama dönemi olması sebebiyle mahsule zarar vermemesi için önlem alınması gerekir.
Muhabirimizin  yapmış olduğu araştırma sonucu  hububata süne rastlandı tespit edildi  konuyla ilgili çiftçilerin yapmış olduğu açıklamalar tam süne yumurtlama dönenimi tüm bölge çiftçileri ihmal etmesinler hububat ekili tarım alanlarını kontrol etsinler gubar ekilen hububat tam ayran dönemidir 3 günün içerisinde  baksınlar   yetkililere baş vursun bir hafta zaman geçerse hububatın yarısı gider  heder olur  mutlaka tarım uzmanlarına baş vursunlar  süne doludan kuraklıktan ve doğal affeten daha beter gap bölgesin çeşitli bölgelerinde yayılmış olduğunu  Süne hububatın en önemli zararlısıdır. Kışı dağlarda değişik bitki örtüsü altında geçiren süneler, havaların ısınmaya başladığı Nisan sonu, Mayıs başlarında ovalara göç ederler. Ovalara göç eden süneler, beslenmeye ve bir süre sonra, çiftleşmeye başlar. 12 ya da 14 adetten oluşan yumurta paketlerini genellikle bitkinin yapraklarının alt yüzeyine, bazen de sap veya başaklara bırakırlar. Bir dişi bir yıllık ömrü süresinde yaklaşık 80 yumurta bırakır.
 
Yeni bırakıldığında filiz yeşili olan yumurtalarda, 3-4 gün sonra kahverengi noktalar belirir. Bundan yaklaşık 1 hafta sonra kırmızı renkli çapa şeklinde bir leke oluşur ve yumurtanın rengi sarıya döner. Yumurtanın bu haline “çapa dönemi” denir ve bundan yaklaşık 5-6 gün sonra yumurtalar açılır, nimfler çıkış yapar. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49