Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

Sinemanın 100 yıllık serüveni görülmeyi bekliyor
- Bakan Ömer Çelik, Milletvekillerimiz Emin Önen ve Kasım Gülpınar, yılların film sanatçıları ile birlikte ‘100. yıl Film Afişleri’ sergisinin açılışı yaptılar.
      Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri A.Emin Önen ve M.Kasım Gülpınar ile birlikte, Türk sinemasının 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘100. Yıl Film Afişleri Sergisi’nin açılışını yaptı.
Serginin açılışında konuşan Bakan Ömer Çelik, sinema kanun taslağını en kısa zamanda Bakanlar Kuruluna sunup onay aldıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edeceklerini söyledi.
 
Sinema, sosyokültürel açıdan çok önemli işler yürütüyor
     2005-2014 döneminde toplam 150 milyon dolar destek verilen sektörde üretimde son derece çarpıcı artışlar yaşandığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Bununla gurur duyarak söylüyorum, 2002 yılında gösterime giren yerli film sayısı sadece 9 iken, sinemamızın 100. yılında bu sayı 100’ü aşmış ve toplam seyirci sayısı 60 milyona ulaşmıştır. Türk sinemasının 100. yılını kutluyoruz. Hem yurt içinde hem yurt dışında bu kutlamaları sürdürüyoruz. Sinemamızın dünya sinemasıyla birlikte her alanda gördüğü ilgi ve sahip olduğu prestij bizi fevkalade mutlu ediyor. Tabii sinemanın diğer sanat dallarından ayrıcalıklı bir tarafı var. Diğer sanat dallarının neredeyse hitap ettiği bütün sanat alanlarını yatay keserek çok daha boyutlu bir şekilde kitlesine hitap ediyor. Sinema kendine has diliyle tarihe ve duygulara tanıklık ediyor. Toplumsal gerçeklikleri kuşaktan kuşağa aktarıyor. Bunun yanı sıra da sosyokültürel açıdan çok önemli işler yürütüyor. Kuşkusuz 100 yılı aşan bu büyük serüvende pek çok aşamadan geçtik. Ülkemizde tiyatronun da kurucularından merhum Muhsin Ertuğrul’un başlattığı dönemden Yeşilçam’ın altın çağlarına, video furyasından günümüze kadar büyük emekler harcandı. Bu emeklerde söz sahibi olan herkese bir kere daha sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Beyaz perdede bazen yaşanan sosyal sıkıntıları, bazen zengin kültürümüzdeki farklı mizah anlayışlarını gördük. Toplumumuzun hemen her alanıyla ilgili hikayeleri oradan izledik. Siyasi tarihimizi etkileyen tartışmalar, gelenekçi-modernist tartışması, merkez-çevre tartışması gibi bütün bu tartışmalar bunun içerisinde bir anlam buldu. Türk sineması; uzun serüveninde Muhsin Ertuğrul’dan Lütfi Akad’a, Atıf Yılmaz’a, Yücel Çakmaklı’ya ve Yılmaz Güney’den Nuri Bilge Ceylan’a kadar birçok önemli ismi yetiştirdi. Burada adını saydığım-sayamadığım, bu salonda da bulunan pek çok kıymetli insan var. Her biri Türk sineması açısından dev marka değerinde ve ülkemizin yumuşak gücü olarak dünyaya tanıtılmasında çok büyük bir vazife gördüler, görmeye de devam ediyorlar” dedi.
 
Sinema sektörümüz endüstriyel anlamda bir film sektörü haline gelmiştir
     Bugüne kadar 6 binden fazla uzun metrajlı filmin sinemaseverlerle buluştuğunu belirten Bakan Çelik, “Son derece zengin bir içerikle hazırlanan bir sergideyiz. Çoğumuzun bir nostalji yaşarken değişik duygulara kapılacağını, o dönemleri hayal ederek farklı bir bakış açısıyla o dönemi değerlendireceğini düşünüyoruz. Bakanlığımız tarafından düzenlenen ve halkın oylarıyla seçilen 100 Türk filminin afişleri de burada var. Türk sinemasının geçmişini kayda almaya yönelik böyle çalışmaları, hafızamızı halkımız ile buluşturan bu tip etkinliklerin gerçekleştirilmesini çok önemsiyoruz. İktidarımız döneminde çıkarılan 5224 sayılı yasa ile birlikte sinema sektörümüz düzenli ve sürekli bir desteğe alınmıştır. Sektöre 1990-2004 yılları arasında 5.7 milyon dolar destek sağlanırken bu rakam 2005-2014 döneminde toplam 150 milyon dolar olmuştur. Bu desteklerle birlikte üretimde yaşanan artışlar son derce çarpıcıdır. Bununla gurur duyarak söylüyorum, 2002 yılında gösterime giren yerli film sayısı sadece 9 iken sinemamızın 100. yılında bu sayı 100’ü aşmış ve toplam seyirci sayısı 60 milyona ulaşmıştır” diye konuştu.
 
‘Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi’nin ön çalışmalarını tamamladık
     Türk ve Dünya Sinemasının tarihine ışık tutacak ‘Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi’nin ön çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Bakan Ömer Çelik, şöyle dedi;
“Türk sineması bu uzun serüveninde 6 binden fazla uzun metrajlı filmi de sinemaseverlerle buluşturmuştur. Mevcut eserlerin uluslararası standartlara uygun biçimde depolanması konusunda maalesef sınıfı geçtiğimizi söyleyemem. Bunların depolanması, korunması, restore edilmesi, dijital çağın gereksinimlerini karşılar biçimde tek elden modern bir şekilde arşivlenmesi alanında ciddi eksiklikler vardır. Bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla farklı medya türlerine kayıtlı binlerce eserin elverişli koşullarda depolanıp korunabileceği, bozulmaya yüz tutmuş ya da bozulmaya elverişli kayıtların hızlı ve etkin biçimde restorasyonunun gerçekleştirilebileceği, Türk ve dünya sinemasının tarihine ışık tutacak geniş kapsamlı bir sinema müzesinin de yer alacağı ‘Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi’nin ön çalışmalarını tamamladık. Önümüzdeki yılın ilk aylarında temelini atmayı planladığımız bu proje ile 2023 vizyonumuz çerçevesinde koyduğumuz büyük ülke hedefi doğrultusunda kültür alanında da simgesel bir mührü vurmuş olacağız. Hazırlanacak ‘Türkiye Sinema Kanunu’ sektörün daha çok desteklenmesi, hak ettiği şekilde desteklenmesi için ve küresel düzeydeki rekabette yerini alması için büyük bir imkân sağlayacaktır.”
 
100. yıla özel, 5 dilde alt yazılı 7 filmlik ‘Türkiye’den Filmler’ DVD seti hazırlandı
     AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen ise, bugün sinema sektörümüzün endüstriyel anlamda bir film sektörü haline geldiğini hatırlatarak, “Türk sineması, 100. yaşını kutluyor. Öncelikle sinemaya emeği geçen bütün sanatçılarımızı tebrik ediyorum ve saygıyla selamlıyorum.  Türk filmleri dünya sinema vitrininde adından çokça söz ettirmektedir. Filmlerimiz dünya pazarlarında kendilerine yer bulurken en önemli film festivallerinden büyük ödüller kazanmaktadır ve bu ödüllerle de ülkemizin sesini dünyaya daha çok duyurmaktadırlar. Sinemamızın dünya sinemasıyla birlikte her alanda gördüğü ilgi ve sahip olduğu prestij bizleri fevkalade mutlu ediyor. Sayın Bakanımız Ömer Çelik’in önderliğinde ‘Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi’ni de gerçekleştirerek ülkemiz insanlarının hizmetine sunacağız inşaallah. Türk Sineması; 2023 vizyonumuz doğrultusunda hareket eden ülkemizin bu hedeflere ulaşması yolunda daha da etkili bir araç haline getirileceğinden şüphemiz yok. Sayın Bakanımızın da dediği gibi hazırlanacak ‘Türkiye Sinema Kanunu’ sektörün hak ettiği şekilde daha çok desteklenmesi için ve küresel düzeydeki rekabette yerini alması için büyük bir imkân sağlayacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, 100. yıla özel 7 filmlik ‘Türkiye’den Filmler’ DVD seti hazırladı ve sinemaseverlerin beğenisine sundu. Bakanlık, setin dünyanın büyük çoğunluğuna hitap edebilmesi için filmlerin İngilizce, Rusça, Çince, İspanyolca ve Arapça olmak üzere 5 dilde altyazılı kopyalarını hazırlattı. 5 bin adet basılan setin içerisinde, ‘Üç Arkadaş, Ateşin Düştüğü Yer, Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Eşkıya, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Neşeli Hayat ve New York’ta Beş Minare’ filmleri yer alıyor. Türk sinemasının 100. yılında emeği geçenleri ve Türk sinema seyircisini de kutluyoruz ve serginin hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
     Açılışına sinema dünyasından pek çok ünlü ismin de katıldığı sergi, Cer Modern’de 12 Ocak’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49