Öne Çıkanlar urfahaber urfaahber sanlıurfa tazıye kedı

Bu haber kez okundu.

Şehirdekiler Çöp Topluyor, Köydekiler Tarlada Çalışıyor
Tarlada çalışmak, çöp toplamak, küçük yaşta iş yükü altına girmek ve sorumluluk almak Şanlıurfa’da doğum büyüyen çocukların yarısından fazlasının kaderidir.
Psikolog Ramazan Gümüş: “küçük yaşta işçiliğe sürüklenen çocukların gelişimi yetersiz olur ve bu da başarısızlığa yol açar” dedi.
Şanlıurfa’da ekonomik sorunlar nedeniyle nüfusun büyük bir kısmı mevsimlik tarım işçisi olarak il dışına çalışmaya giderken, çocuklar da çöp toplayarak veya çalışarak ailelerinin bütçesine katkı sağlamaya çalışıyor. Okul çağındaki çocukların sorumluluk sahibi olması ve çalışmaya sürüklenmesinin çocukların geleceği açısından tehlike oluşturduğu belirtildi. Çocukların psikolojisinin bu yaşta değişmeye müsait olduğunu söyleyen psikolog Ramazan Gümüş, “birey, tam da 10 ile 15 yaşları arasında hayata bakma açısını oluşturuyor. O dönemde nasıl bir çizgideyse, hayatının ilerleyen zamanlarında da aynı çizgide devam eder. Şimdi çöp toplayan ve tarlada çalışan çocukların okuluna ve derslerine motive olması biraz zordur. Çocukların parlak bir geleceğe sahip olmasını istiyorsak, çocuk işçiliğinin önüne geçmemiz lazım” dedi.
ŞEHİRDEKİLER ÇÖP TOPLUYOR, KÖYDEKİLER TARLADA ÇALIŞIYOR
Ekonomik durum yetersizliği nedeniyle çocuk işçiliğinin arttığı Şanlıurfa’da, şehirde hayatını sürdüren çocuklar çöp toplayarak, köylerde yaşayanlar ise, tarlada çalışmak veya hayvan otlatmak zorunda kalıyor. Okul dönemlerinde bile okula gitmesi gerekirken, çeşitli işlerde çalışan çocuklar, geleceği adına bir plan yapamıyor. Sürekli çalışarak ailesinin bütçesine katkı sağlamak zorunda bırakılan çocuklar, hayal kuracak zaman bile bulamıyor. Türkiye genelinde çocuk işçiliği yaygın konumda olurken, uzmanlar çocuk işçiliğinin ileriki zamanlarda çok daha büyük problemlere yol açabileceğini söylüyor.
“OKUMAYAN TOPLUM GERİ KALIR”
Çocuk işçiliği nedeniyle birey gelişimi engellenirken, buna bağlı olarak toplum gelişiminin de engellendiği belirtildi. Psikolog Gümüş, bir toplumun gelişmesinin okumakla mümkün olduğunu kaydetti. Okul çağındaki çocukların okul yerine işe gitmesi sonucu toplumun geri kalacağını belirten Gümüş, “birey, zaten toplumun temel yapı taşıdır. Bir toplumun gelişmesi için, önce bireyin gelişmesi gerekiyor. Ki bu da okumakla, bilgi sahibi olmakla mümkündür. Ülke olarak, toplum olarak, memleket olarak gelişmek için çocuk işçiliğinin önüne geçmemiz gerekiyor. Bu anlamda gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, gerekse diğer yetkiler çözüm üretmeli” diye konuştu.
“AİLEMİZİ GEÇİNDİRMEK ZORUNDAYIZ”
Zorlu bir hayatı yaşadıklarını söyleyen 11 yaşındaki Nevzat Dağ, babasının işsiz kalması nedeniyle ailesinin bakmakla kendisinin yükümlü olduğunu belirtti. Okul zamanlarında günün bir kısmını okulda, bir kısmını da çöp toplamak geçirdiğini dile getiren Dağ, “bizim maddi durumumuz yok. Babam çalışmıyor, kardeşlerim de küçük, bu nedenle ben çalışıp aileme bakıyorum. Babam iş sahibi olsaydı ben çalışmaz, okuluma devam ederdim ama babamın işi yok. Genellikle il dışına çalışmaya gidiyoruz, gidemediğimiz zamanlarda da ben burada çöp topluyorum” şeklinde konuştu.
 
Küçük yaşta iş sorumluluğu altına girmenin gelecek adına endişelere yol açtığını söyleyen psikolog Gümüş, istihdam alanlarının oluşturulmasıyla birlikte de bu sorunun önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi. Ali ÇETİNKAYA 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49