Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa’da 10 Gün Dışarı Çıkmayacaklar

İbadet ve yardımlaşma ayı olan, içinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi'ni barındıran ramazan ayının son 10 gününe girilmesiyle Müslümanlar itikâfa girmeye başlıyor. Peygamber Sünneti olarak bilinen ibadet Şanlıurfa’da da bugün yatsı namazı sonrası başlıyor. Namaz sonra kent genelinde belli camilerde başlayacak olan İtikâf Ramazanın son gününe kadar sürecek. Erkekler camilerde itikâfa girerken kadınlar ise evlerinde belirlediği bir odada 10 gün boyunca itikâfa girerek ibadetlerini gerçekleştirecekler. 10 gün boyunca camilerde kalan Müslümanlar lavabo ihtiyacı hariç dışarı çıkmazlar. Burada kaldıkları süre boyunca dünyevi düşüncelerden uzak durup tamamen kendilerini ibadete adarlar. Şanlıurfa’da da oldukça ilginin gösterildiği itikâfta, namaz kılmanın yanında zikir, tefekkür, kuran, varsa kazalarını kılarlar. Tesbihatını çeker ve varsa cemaatle beraber orada dini sohbet, ilim münazara ederler.

Peki, itikâf nedir? Nasıl yapılır? Şartları nelerdir? Sizler için araştırdık ve konuya hâkim cami imamına sorduk. Konuyla ilgili olarak Şanlıurfa Fırfırlı Cami İmamı Ahmet Baygeldi’den demeç aldık. İtikâfa her yıl Ramazan ayının son 10 gününde girildiğini, birkaç saatlik uyku dışında zamanın tamamının ibadete ayrıldığını ve bu ibadetin peygamber sünneti olarak bizlere geldiğini söyledi.

İtikâf; “Kendini ailesinden ayırıp ibadete adamaktır”

“İtifakın uykusunda bölüp kendisni tamamen ibadet adamak olduğunu söyleyen Fırfırlı Cami İmamı Ahmet Baygeldi, “Peygamber Efendimiz (SAV)’in Hicretten sonra Medine’ye yerleştikten sonra her ramazan ayının son 10 gününde mescide çekilip orada Allah’u Teâlâ’yla baş başa kalıp bütün vaktini ibadet ile geçirmek, yemesinde, içmesinde uykusundan bölüp kendini tamamı ile ailesinden de ayırıp Allahu Teâlâ’ya vermek ve Allahu Teâlâ baş başa kalmaktır. Tabi bu Peygamber Efendimizin İrtifak ibadeti Hz. Aişe annemizin rivayeti ile elimize ulaşmıştır. Hz. Aişe annemiz bizlere buyuruyor ki; “Peygamber Efendimiz (SAV) ramazanın son 10 günü mescitte irtifaka girer ve bizleri de bu konuda uyarırdı hassasiyetini bizlere de bildirirdi. Bizlerde ev hali olarak beraber irtifaka girerdik” diyor.” Dedi.

‘Asıl amacı Kadir Gecesini yakalamaktır’

“Tabi irtifak Müslüman kardeşlerimizin ramazan ayının son 10 gününde asıl amacı Kadir Gecesini yakalamaktır.” Diyen İmam Ahmet Baygeldi, “Çünkü Kadir Gecesi Ramazan Ayına değer veren en önemli günlerden bir tanesidir. Ve hadisi şerefte de ve ayetlerde de buyurduğu gibi 80 yıllı ibadete bedeldir. Tabi bunun için böyle bir ibadet saklı tutulmuş, gizli tutulduğu için Ramazanın son 10 gününde bu ibadeti aramamız lazımdır. Bundan da tabi ramazanın son 10 gününde Kadir gecesini yakalayıp o ibadetin mükâfatına nail olmak için Müslüman kardeşlerimizin de Resul efendimizi takip edip bu her ramazan ayının son gününde İrtifaka girerler.” Dedi.

‘Fazla dünyevi düşünceler yoktur, zaman ibadetle geçirilir’

“Baygeldi, “Bu İrtifakta tabii insanlar gündüz oruçludur, gece de uykusundan ayırır ibadetle geçirir fazla yeme, içme ondan sonra dünyevi meseleleri yoktur, dünyevi düşünceler yoktur. Sadece kendini Allah’ı telaya ayırır, bağlar ve ibadet ile bütün vaktini geçirmeye çalışır ki Kadir Gecesini yakalasın.” Diye konuştu

‘Kadınlar evlerinde, erkekler muhakkak camilerde yapmalıdır’

  1. aynı zamanda dinimizde hükmü Sünneti-Mekke’dedir. Tabi bu sadece mescitte girilir, kadınlar ise kendi evinde bir odasını ayırır orada kendi kendine ramazan için son 10 günde irtifaka girebilir. Erkekler ise bunu muhakkak mescitte girmeleri gerekiyor. Bunun diğer dışında olan vacip ve nafile İrtifakalar vardır onu orada istediği yerde girebilir.” Şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49