Öne Çıkanlar Çocuk Ve Kadın Yaşam Merkezi İle Yaşlı Bakımevi İnşaatında İncelemelerde Bulundu

Bu haber kez okundu.

Ovaların Sulanması Tam Hız Sürüyor

Ovaların sulaması tam hız sürüyor.

Sulamanın devam ettiği bu günlerde, Suruç Ovası Sulaması yaklaşık 56.000 ha alan ve Şanlıurfa-Harran Ovalarında ise tahmini 160.000 ha alan su ile buluşurken, bu ovaların sulaması tüm hızıyla devam ediyor.

Suyun kaynağı Atatürk Barajı.

Şanlıurfa–Harran ovalarının sulamasının ana kaynağı ise Atatürk Barajından geliyor. Atatürk Barajında Şanlıurfa’ya kadar suyun iletimi, Şanlıurfa tünelleri ile sağlanıyor. Şanlıurfa tünelleri paralel 2 tünelden oluşuyor. Her bir tünel 7,62 m çapında ve 26 km uzunluğunda. Bir tünelin göl seviyesine bağlı olarak kapasitesi 164 m³/sn iken tünelden suyun iletimi Ana İsale Kanalı ile sağlanıyor. Ana isale Kanalının uzunluğu 3.826 m olup debisi 328 m³/sn’dir. Ana İsale Kanalından iletilen su Şanlıurfa – Harran ovalarına hayat veren 3 ana kanal ile buluşuyor. Bu ana kanallar: Mardin Ana Kanalı, Harran Ana Kanalı ve Şanlıurfa Ana Kanalları olarak yer alıyor.

Suruç Ovası sulamasının ana kaynağı da yine Atatürk Barajı oluyor. Sulama suyu Atatürk Barajından 60 m terfi ile ana iletim kanalına boşaltılıyor. Ana iletim kanalından 29+150 km yolculuktan sonra 17+185 km’lik Suruç Tüneli ve 1.240 m uzunluğundaki galeri yolculuğu başlıyor. Yolculuk 5.355.000 m³ kapasiteli Taşbasan depolamasında son buluyor. Taşbasan depolamasından sonra Sağ Sahil Ana Kanal ve Sol Sahil Ana Kanal vasıtasıyla su ovaya can veriyor. Bu yolculuk ile 56.000 ha alan su ile buluşuyor. Mevcut durumda sulama döneminin en yoğun olduğu bu günlerde sulama yoğun bir şekilde devam ederken Suruç Ana Kanalında ortalama debi Q=56 m³’tür. Suruç Ovası sulaması kapalı sulama sistemi ile sulanmakta olup bölge modern sulama sistemleri damla ve yağmurlama sulama sistemi ile sulanıyor. Ovanın damla ve yağmurlama sistemi ile sulanması suda tasarruf sağlanıyor.

İşletmeler 24 saat esaslı çalışıyor.

Şanlıurfa – Harran Ovaları Sulaması ve Suruç Ovası Sulamasında yer alan işletmeler 24 saat esaslı çalışarak suyun adil dağıtımı konusunda azami gayret sarf ediyor.

Ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Bu ovalar, suyla buluştuğu dönemden itibaren hem Ülke ekonomisi için hem de yerel halk için büyük katkı sağlıyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bu başarısı sayesinde çiftçiler bir yıl da 2 ürün alma şansı yakaladı. DSİ Genel Müdürlüğü - GAP 15. Bölge Müdürlüğü bölgede önemli bir görev üstleniyor ve halkın sorunsuz bir şekilde tarımsal üretimine katkı sağlıyor. DSİ 15. Bölge Müdürlüğü sulama sezonunda herhangi bir aksiliğin oluşmaması için de bakım onarım çalışmalarına devam etmekte olup bölge refahı için elinden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49