Öne Çıkanlar sanlıurfa urfaahber tazıye kedı zam

Bu haber kez okundu.

Onlarında hayalleri var!
 Çocuk işçiliği ve mevsimlik tarım işçileriyle ön plana çıkan Şanlıurfa’da çocuklar çöplerden ekmek parasını kazanırken, yetkililer bu duruma seyirci kalıyor.

Şanlıurfa’da maddi durum zorluğu nedeniyle okul çağındaki çocuklar, çöp toplayarak ailelerinin bütçesine katkıda bulunuyor. Hava sıcaklıklarının normallerin üstüne çıktığı zamanlarda bile evlerinde oturmayan çocuklar, ekmek paralarını kazanmanın derdine düşüyor. Kentin neredeyse tüm bölgelerinde görülen çöp toplayan çocuklar, yetkililerin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kendilerine sahip çıkmadığını söyledi. Yetkililerin yardımını beklediklerini söyleyen çocuklar, hayal kuracak bir zamanları bile olmadığını söyledi.

SICAK HAVADA ÇÖP KARIŞTIRIYORLAR

Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aştığı kentte, çöp konteynırlarından işe yarar materyalleri toplayan çocuklar, bu şekilde ailelerinin bütçesine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi. Okulların tatil olması nedeniyle tüm gün çöp topladıklarını belirten Mehmet Karadaş adındaki 11 yaşındaki çocuk, Eyyübiye ilçesinin Yenice Mahallesinde oturduğunu ve babasının çalışmaması nedeniyle kendisinin çalıştığını kaydetti. Okulların tatil olması sebebiyle tüm gününü çöp toplamakla geçirdiğini belirten Karadaş, “arkadaşlarım tatil yapıyor, ben ve benim gibileri de sıcak havanın altında çöp topluyor. Çöp toplayarak ailemizin bütçesine katkıda bulunuyoruz. Okul harçlığımızı bu şekilde kazanıyoruz. Bir tatil günümüz bile yok, sürekli çalışıyoruz. Okul zamanlarında da yarım gün okula gidiyoruz, yarım gün de çöp topluyoruz” diye konuştu.

“AŞIRI KOKULAR NEDENİYLE HASTALANIYORUZ”

Sıcak havaların da etkisiyle çöplerin daha pis koktuğunu söyleyen Karadaş, kötü kokular ve sinekler nedeniyle sürekli hastalandığını belirterek, kazandığı parayı çoğu zaman doktor ve ilaç parasına verdiğini söyledi. Babası çalışmadığı için ailesine bakmakla yükümlü olduğunu belirten Karadaş, “babam okul okumadığı için şuan iş bulamıyor. Gittiği fabrikalarda kendisine iş verilmiyor. Bu nedenle çoğu zaman gündelik işlere gidiyor. Bu nedenle geçimimizi çok zor şartlar altında geçiriyoruz. Ben de aileme bakmak ve onları geçindirmek için çöp topluyorum. Bir yandan da okul harçlığımı topluyorum” dedi.

“HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİREMEM”

Gelecekte öğretmen olmayı hayal ettiğini belirten Karadaş, çöp topladığı ve okula fazla gidemediği için bu hayalini gerçekleştiremeyeceğini söyledi. Hayallerini gerçekleştirmesi için yetkililerden yardım beklediklerini belirten Karadaş, “bu şartlarda hayallerimi gerçekleştirmem mümkün değil çünkü okul zamanlarında ders çalışmak yerine çöp toplamaya gidiyorum. Zamanım olsa dersimi çalışıp, hayallerimi gerçekleştirmek için uğraşacağım. Öğretmen olmak istiyorum, bu şekilde bir hayat sürdürmek istemiyorum. Babamın maddi durumu olmadığı için mecburen bu duruma katlanıyorum” şeklinde konuştu.

Karadaş, başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49