Öne Çıkanlar sanlıurfa urfaahber tazıye kedı zam

Bu haber kez okundu.

Köyüne Giden Maaşını ve 300 Damızlığını Alacak
Türkiye’deki tarım ve hayvancılığı kalkındırma açısında ‘köyden şehre gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol’ projesini hayata geçiremeye çalışan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bu projenin amacı köyden şehirlere gidişleri önlemek ve köye geri dönüş sağlamak. Müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi. Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder. Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak” dedi.
'Köye geri dönüş projesi
İstihdamı artıracak yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Yakında açıklayacağız. Müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi. Bunda amacımız köyden şehirlere gidişleri önlemek ve köye geri dönüş sağlamak. Çiftçilerimize damızlık koyun dağıtacağız. Daha çok kadın ve gençlere öncelik vereceğiz. Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. Bunun karşılığında köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa karşılayacağız. Koyunları alan asgari ücret de alacak. Ayrıca sigortasını da yapacağız. Biz yaptığımız masrafları yazacağız. 300 koyun bir sene sonra, normalde bir koyun 1.4 yavru veriyor. Biz bunu bir olarak kabul edelim. 300 koyun 300 yavru verir. Bu yavruların tamamı işletmemizin sahibine ait. Biz buradan masrafları alabiliriz. Koyun parasının bir bölümünü alabiliriz. Ama kazancı hiç bir zaman asgari ücretin altına düşmeyecek. Sigortası devam edecek. Yani düşünün 300 yavru geldi. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder. Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Borcundan düşeriz. 150 yavru elinde kalırsa yine bunlara da bakım desteği vereceğiz. Müthiş bir sosyal proje. Mesela şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Sigortalı olacak. Bunda bizim açımızdan kâr yok. Ödeme 300 tane yavru doğunca başlıyor. Yavrular oldukça borçtan düşülecek. Maaşı al, kendi işinin patronu ol diyoruz.
’1 milyon düve’ projesi
Et fiyatlarında biz hep üreticinin yanındayız. İthal etmek sadece ve sadece yangını söndürmektir. İthal çözüm değildir. İthalata karşı biri varsa bu ilk başta benimdir. Geldiğimden beri ithalatı bitireceğiz diyorum. 1 milyon düve projesi de önemli.
Bakanlığa geldim ve rüyam başladı. Bir köy düşünün. İleri teknolojide küçük aile işletmelerinin bir arada olduğu üretim yaptıkları ve mutlu oldukları köyler. Köy hayatı rüyamın gerçekleşmemesi için hiç bir sebep görmüyorum. Ziraat Bankası 3 yıllık planlamalar yapıyor. Yüzde 100 sübvansiyonlu 100 bin liraya kadar kredi verecek. 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli. Müthiş bir şey. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla hayvanlar getirilecek. 1 milyon düveye ihtiyacımız var. Bunu hallettiğimiz takdirde biz hayvan ithal eden değil, ihraç eden noktaya geliriz. Bunun 400 binini Tarım Kredi Kooperatifi getirip kendi üreticilerine, ahırında 10 hayvanı varsa 20’ye çıkarmak isteyenlere verecek. 100 bin liralık yem ve düve desteği vereceğiz. Belki 8 tane düve alıp gerisini yem alacak. Bazısı da 100 bin liranın hepsini düveye kullanacağım diyecek ve alacak. Ama bu 80 bin liranın altına düşmeyecek. 80 bin liralık düve alabilir 20 bin liralık yem alabilir.
Bunun dışında 100 bin düveyi de TİGEM’den karşılayacağız. Toplam 500 bin düve ediyor. Bu 18 aylık sürede. Birinci hedefimiz 30 Haziran 2019’da 500 bin düve. Öbür 500 bin de sonraki 18 ayda gelecek. 3 yılda et ithalatında biz çok büyük iyileşmeler yaptığımızı göstereceğiz.
‘Ciğer’de fırsatçılar var’
Et satışlarımız bazı kişilerin işine gelmedi. Biz 1 yılda 1 milyon 250 bin ton et tüketiyoruz. 5 aydan beri biz et satıyoruz. 30 bin ton vermişiz. Bu olduğu diye ciğer fiyatı yükselmez. Hayvanlar burada kesiliyor. Tükettiğimiz etin yüzde 3’ünü getiriyoruz biz. Bazıları bunu bahane ediyorlar. Ette yaptıklarını ciğerde de yapmaya çalışıyor. Ciğer fiyatını yükseltmek isteyen fırsatçı var.

Anahtar Kelimeler:
UrfaUrfahaberFakıbaba
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49