Öne Çıkanlar urfahaber urfaahber sanlıurfa tazıye kedı

Bu haber kez okundu.

Kışın ayların vaz geçilmesi kurutmalık
Şanlıurfa’da arazi genişliği nedeniyle çokça üretilen ve bölgede bir gelenek haline gelen kurutmalık geleneği devam ediyor.
 
Şanlıurfa merkez ve ilçelerde vatandaşların yaz aylarında ürün fazlasını kış aylarında tüketmek üzere sakladığı kuru sebzeler, kış aylarının sorununa gelinmesine rağmen vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Kent merkezinin birçok bölgesinde satılan kurutmalıklar, en çok da Balıklıgöl civarı ve Haşimiye meydanındaki dükkanlarda vatandaşların dikkati çekiyor. Yaz aylarının başından başlayarak, sonbahar aylarının bitimine kadar devam eden kurutmalık üretim çalışmaların ardından kurutmalıklar müşterisiyle buluşuyor. Gümrükhanı, Balıklıgöl ve Haşimiye meydanı civarında satışa sunulan kurutmalıklar, yerli vatandaşların yanı sıra yanı sıra il dışından gelen turistlerin de dikkatini çekiyor. Daha yok Batı illerinden gelenlerin dikkatini çeken kurutmalıklar, kültür farklılığı olduğu gerekçesiyle ilgi görüyor. Batı illerinde bu geleneğin yaygın olmadığını belirten bir esnaf, Şanlıurfa’da hemen hemen bütün ailelerin kurutmalık yaptığını ve dolayısıyla müşterilerinin genelde il dışından gelenlerin olduğunu belirterek, “kurutmalıkların en çok yapıldığı kent Şanlıurfa’dır. Neredeyse her aile kendilerine yetecek kadar kurutmalık yapıyor, fazlasını da satıyor. Gerçekten çok güzel bir gelenek ve insanları hormonlardan uzak tutan bir yiyecek çünkü, kış aylarında hormonsuz bir sebze bulmak oldukça zor ve bu yüzden kurutmalıklar çokça tüketiliyor. Burada sattığımız kurutmalıklar, genellikle yabancı turistler ya da üniversite öğrencileri tarafından ilgi görüyor. Dışarıdan gelip, burada üniversite okuyan öğrenciler, kurutmalıkları alarak, yemek yapıyor” şeklinde konuştu.
 
Yeni sezon kurutmalık yapma zamanına daha zaman olduğu için geçen sezon kurutmalıkların hala ilgi gördüğünü dile getiren esnaf, kurutmalıkların bozulma gibi bir durumda da olmadığını dile getirdi. Sürekli açık havada olduğu gerekçesiyle küflenme ya da nem kapma gibi bir durumla karşı karşıya olmayan kurutmalıklar, yeni sezon ürünü yetişinceye dek kullanılıyor.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49