Öne Çıkanlar urfahaber buyuksehır trafık kazası sanlıurfa urfaahber

Bu haber kez okundu.

Kente Göç Edenler Uzun Süre Kalamıyor
Şanlıurfa’nın büyükşehir statüsü kazanmasının ardından kırsal kesimlerden kent merkezine göçlerin arttığı belirtildi. Kırsal kesimlerde kent merkezine doğru bir hareketlilik yaşanırken, işsizliğin artmasıyla birlikte kent merkezinden de Batı illerine yoğun bir göç hareketi başladı.
 
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, geçen yıl büyükşehir statüsünü kazanan, Şanlıurfa’daki köy ve belde nüfuslarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde kent nüfusuna dahil edilmesi sonucu, köy ve beldelerde yaşayanların sayısı, ciddi oranda azaldı. Kırsal kesimlerden kent merkezine doğru göçün başlaması sonucu, kent merkezinde artan nüfus dolayısıyla işsizlik oranı da arttı. İşsizliğin artması sonucu Şanlıurfa’dan Batı illerine bir göç hareketi başladı.
 
KENTE GÖÇ EDENLER UZUN SÜRE KALAMIYOR
 
Büyükşehir yasasıyla birlikte kırsal kesimlerden kent merkezine başlayan göçler uzun süreli olamıyor. Alınan bilgilere göre, kırsal kesimlerden kente göç edenler, şehir merkezinde uyum sağlama sıkıntısı ve işsizlikten kaynaklı uzun süreli kalamıyor. Genel anlamda Şanlıurfa nüfusunda sürekli bir kısır döngü olduğunu söyleyen Şanlıurfa İl Nüfus Müdürü İlhan Eser, köylerden kent merkezine göçlerin arttığını, aynı zamanda kent merkezinde de Batıl illerine göçün olduğunu söyledi. Eser, Şanlıurfa nüfusunda ciddi anlamda bir değişikliğin olmadığını belirterek, “Şanlıurfa, genelde geçimini tarım, hayvancılık ve sanayiyle sağladığı için artan nüfus sonucu iş alanları yetersiz kalıyor. Köylerde iş imkanları daha kısıtlı olduğu için, insanlar köylerden çıkarak, kent merkezine yerleşiyor. Kırsal kesimlerden kent merkezine doğru bir göç hareketinin olması, Şanlıurfa’da iş alanlarının daralmasına neden oluyor. Bu durum sonucunda da Şanlıurfa Batı illerine göç veriyor” ifadelerini kullandı.
 
Köy ve belde nüfusunun en çok yoğun olduğu iller arasında yer alan Şanlıurfa’da kırsal kesimdeki nüfus, kent merkezine göç etmeye başladı.
 
İŞ SAHASI DARALINCA BATIYA GÖÇ ARTIYOR
 
Kırsal kesimlerden kent merkezine artan göçler sonucu, Şanlıurfa kent merkezindeki iş sahaları yetersiz kalıyor. Artan nüfusa karşılık, istihdam alanlarının artırılmaması sonucu, kent merkezinden Batıya ciddi anlamda bir göç hareketliliği yaşanıyor. Göç eden nüfusun büyük kısmının işsizlik dolayısıyla göç ettiğini belirten Eser, “mevcut iş alanları insanlara yetmeyince kentler arası göç hareketi başlıyor. İş alanlarının daha çok olduğu, sanayinin geliştiği iller göç alırken, sanayinin geri kaldığı şehirler ise, göç veriyor. Kırsal kesimdeki insanların kent merkezine taşınmasıyla birlikte ciddi anlamda bir nüfus artışı meydana geliyor, böyle olunca da iş alanları daralıyor ve Şanlıurfa’dan göç hareketi başlıyor” dedi.
 
ARTAN NÜFUS, ÇALIŞAN ÜCRETİNİ DÜŞÜRÜYOR
 
Şanlıurfa’da bugün fabrika ve diğer iş alanlarında işçi ücretlerinin asgari ücret oranında olmasının en büyük sebebi olarak, nüfus fazlalığından kaynaklandığı belirtiliyor. Nüfusun yoğun olması ve iş alanlarının kısıtlı olması sebebiyle iş alanlarında işçi sıkıntısı yaşanmazken, bu durum karşısında işçi ücretleri de düşüyor. Şanlıurfa’nın işçi ücreti konusunda birçok ilden geri olduğunu söyleyen Mazlum Çelebi adındaki vatandaş da Şanlıurfa’da istihdam alanlarının artırılması gerektiğini söyleyerek, “kırsal kesimlerden Urfa’ya bir göç hareketi var ancak, kent merkezi de Batı illerine göç veriyor. Kent
 
merkezinde nüfus fazla, iş alanları dar olduğu zaman ister istemez işçi ücretleri düşer. Şanlıurfa bugün bu konuda en geri kalan iller arasında yer alıyor. İşçi ücretleri çok düşük, bu durumun engellenebilmesi için iş sahalarının artırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Şanlıurfa nüfusun genel anlamda kısır döngü şeklinde olduğu belirtilirken, iş alanlarının artırılmasıyla birlikte başka illerden de Şanlıurfa’ya göç olabileceği belirtildi. (Ali ÇETİNKAYA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49