Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

“İstimlak Halinin Şanlıurfa’da Ne İşi Var?”
Şanlıurfa Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm kapsamında, yıkılmasına karar verilen ve iş yeri sahiplerinin de yıkılmasına izin verdiği eski sanayide belediye ile esnaf arasında sorunlar çıktı. Belediye, esnafa daha az para ödemek için acil istimlak kararı çıkardı, esnaf itiraz etti, mahkeme belediyeyi haksız buldu.
 
Şanlıurfa’da eski iş yeri ve evleri yıkmak ve çevre düzenini yeniden yapılandırmak amacıyla, Şanlıurfa Belediyesi kentsel dönüşüm projesi başlattı. Kentsel dönüşüm kapsamında, çevre düzeni olmadığı ve gelişen kente eski yapıların yakışmadığı gerekçesiyle eski sanayide iş yerlerinin yıkılmasına karar verildi. İş yerleri yıkılması durumunda sanayi esnafı, evren sanayi ve başka sanayilere taşınarak, işlerine burada devam edecek. Sanayi esnafı da belediyenin bu kararına itiraz etmeden kentsel dönüşüme destek verdi. Karar kılındıktan sonra Şanlıurfa Belediyesi, acil istimlak kararı(Deprem, afet, doğa olayları) olduğunu gerekçe gösterek, esnafların acele bir şekilde iş yerlerini boşaltmasını istedi.
 
“ACİL İSTİMLAK KARARIYLA, İŞ YERİMİZİ UCUZA ALMAYA ÇALIŞTILAR”
 
İlk başta belediyenin kararına itiraz etmeyen esnaflar, acil istimlak kararının çıkması ardından haksızlığa uğradıklarını gerekçe göstererek, mahkemeye başvurdu. Acil istimlak kararının çıkartılmasıyla zorunlu göçe sürüklenip, bu şekilde belediyenin daha az para ödemek istediğini dile getiren Vedat Doğar, Şanlıurfa bölgesinin deprem bölgesi olmadığını söyleyerek, “Kentsel dönüşüm olacak ve buralarda modern bir ortam oluşturulacak dediler, itiraz etmedik, sonuçta işyerlerimizin karşılığındaki değeri alıp, başka yerde işyeri açacaktık. Biz bu şekilde davrandık, sonra belediye burayı deprem, sel ve diğer doğa olaylarına karşı dayanıklı olmadığını gerekçe göstererek, acil istimlak kararı çıkarttı. Acil istimlak kararıyla işyerlerimizin değerini değil de yüzde 60’ından daha az bir değer vermeye çalıştı. Belediye bunu yaparak, esnafa daha az ödeme yapmaya çalıştı. Biz de bunun haksızlık olduğunu belirterek, topluca dava açtık” şeklinde konuştu.
 
İTİRAZ EDİP, DAVAYI KAZANDILAR
 
Belediyenin acil istimlak kararını bir haksızlık olarak değerlendiren esnaflar, belediyenin bu kararına itiraz ederek, mahkemeye gitti. Belediyenin kararını mahkemeye veren esnaflar, yaılan inceleme ve çalışmaların ardından bölgenin herhangi bir doğa olayına karşı dayanıksız olmadığı ortaya çıkınca, mahkeme, esnafları haklı bularak, belediyenin acil istimlak kararını durdurdu. Sanayi esnafının toplu bir şekilde itiraz ettiğini söyleyen Metin Aktaş, “Belediyenin bize bu yaptığının haksızlık olduğunu bilmeyen yoktu. Biz de haksızlığa dayanamayarak, hakkımızı aramak için mahkemeye başvurduk, mahkeme de bizi haklı bularak, belediyenin kararını durdurdu. Şimdi, normal bir şekilde belediye ödememizi yapacak ve biz de bu iş yerlerimizi boşaltacağız” dedi.
 
Eski sanayideki iş yerlerinin, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmasına karar verilmesinin ardından acil istimlak kararı çıkaran belediye, esnafın şikayeti üzerine bu kararından vazgeçmek zorunda kaldı.
 
ARSALARA VERİLEN DEĞER, NORMAL DEĞERİN ÇOK ALTINDA
 
Eski sanayi bölgesinde yıkılmasına karar verilen işyerlerine verilen değerin, normal değerlerin çok altında olduğunu söyleyen Vedat Doğar, belediyenin esnafı sürekli mağdur
 
ettiğini ve şimdi de normal değerin altında değer biçerek, esnafların mağdur edildiğini söyleyerek, “Belediye, yıkacağı bu iş yerlerimizin normal değerini vermiyor. Sürekli yaptığı gibi bu sefer de normal değerin çok altında bir değer biçiyor. Tabi acil istimlak kararıyla daha da az bir miktar ödemeye çalıştı, mahkeme o kararı durdurdu ancak, yine verdiği değer çok düşük. Belediyenin bu işyerleri için verdiği değerle, evren sanayide buradan daha küşük bir yer bile alamayız” ifadelerini kullandı.
 
“İSTİMLAK HALİNİN ŞANLIURFA’DA NE İŞİ VAR?”
 
Şanlıurfa’nın bir savaş, deprem gibi olağanüstü hal bölgesi olmadığını anımsatan Doğar, istimlak kararının Şanlıurfa’da uygulamaya çalışılmasına itiraz ederek, “Şadece Şanlıurfa değil, Türkiye’nin bir savaş ihtimali yok, Şanlıurfa deprem bölgesi değil, acil istimlak kararının burada ne işi var? Burada amaç şudur; belediye bu şekilde bize daha az ödeme yapmaya çalıştı. Biz de buna itiraz ettik ve danıştay bizi haklı bularak, belediyenin bu kararı durdurmasına karar verdi ve şimdi belediyenin bize ödeme yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“BELEDİYENİN KARARI HAVADA KALDI”
 
Danıştay’ın, belediyenin kararını durdurması ve esnaf lehine sonlandırması sonrasında belediyenin aldığı kararın havada kaldığını belirten Doğar, “danıştay’da açtığımız iptal davasıyla acil istimlak kararı ortadan kalktı, karar vatandaş lehine sonlandı, belediyenin kararı havada kaldı. Zaten belediyenin vatandaşlarla anlaşıp, kentsel dönüşüme bu şekilde başlamalı. Vatandaşların, haklarının ödenmesi durumunda kentsel dönüşüme başlanmalı. Acil istimlak olunca zorunlu göç olduğu gerekçesiyle, belediye kafasına göre bir değer biçiyor ve esnaf bu durumda mağdur oluyor” ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49