Öne Çıkanlar buyuksehır urfahaber trafık kazası urfaahber zam

Bu haber kez okundu.

Göbeklitepe'yi Tanıtan Profesör Öldü
Şanlıurfa’yı tarihin sıfır noktasına taşıyan Göbeklitepe’nin kazı başkanı 61 yaşındaki  Alman arkeolog Klaus Schmidt dün geçirdiği kalp krizi sonucu Almanya'da hayatını kaybetti.
 
Bugün Bergama Kazı Başkanlığından Müzeler Genel Müdürlüğüne bir yazı geldi. Yazıda yaklaşık 12 bin yaşındaki Göbeklitepe’yi dünya ile tanıştıran ve hayatının yaklaşık 15 senesini ŞanlıurfaGöbeklitepe’de arkeolojik kazı yaparak geçiren Alman arkeolog Klaus Schmidt’in vefat ettiği bildirildi.
 
Göbeklitepe'ye ilişkin birçok bilimsel makale kaleme alan Schmidt, dünyanın farklı ülkelerinde sergi açıp, konferans verdi.
 
 
İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana ŞanlıurfaMüzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli Dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, Dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.
 
Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49