Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor baskan

Bu haber kez okundu.

Bağışla umutlar yeşeriyor!
Her yıl organ yetersizliği nedeniyle hayatını kaybedenler olurken, organ bağışının önemine dikkat çekildi. Organ nakli sayesinde ölen bedenler, bir başka bendende hayat bulabiliyor.
Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Başhemşire yardımcısı ve organ doku nakli koordinatörü Havva Karabuğa ve Balıklıgöl Devlet Hastanesi Hasta Hakları ve organ bağışı birim sorumlusu Bedir Aslan organ bağışının önemi hakkında yaptıkları açıklamada, organ naklinin hayat kurtardığını aktardı.
Organ bağışının önemine değinen Bedir aslan, “Organ bağışı hayat kurtarmak hasta insanlara hayat vermek amaçlı, organların toprak olmasını engellemek ve beyin ölümü gerçekleşmiş insanların öldükten sonra kişilere hayat vermeleri için organ bağışı yapılır. Kısacası kişinin organlarının başka bir bedende yaşayabilmesine organ bağışı denir.
18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan bütün vatandaşlar organ bağışı yapabilir. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız bütün sağlık kurum ve kuruluşlarına bağışta bulunabilirler, sağlık müdürlükleri aile hekimlikleri, hastaneler, üniversite hastaneleri, emniyet müdürlükleri kurum kuruluşlarına da bağışları yapabilirler.
Ülkemizden kadavradan bağış sayısı çok az. Halk bu konu da tam olarak bilinçli değil, ailelere konu hakkında bilgilerin verilmesi gerekiyor. Dönorlerden organ alacağımız zaman ailelerin onayı gerekiyor. Kişilerin yaptığı kendi istekleriyle yaptıkları ön bağıştır. Aile onayı olduktan sonra organ bağışı kesinleşiyor” diye konuştu.
Organ bağışlayanların daha önce kendilerine başvuruda bulunduğunu belirten Havva Karabuğa, bağışçının tüm bilgileri alındıktan sonra aile onayını aldıklarını belirtti.
Karabuğa, yaptığı konuşmada, “Organ bağışı için bize başvuran vatandaşın, organ bağışını kabul ettik kişi bağışçı kartını aldıktan sonra, ola ki kişi hayatı tehlikeye girer de yoğun bakım servisine alınırsa kişinin bağışçı kartı olması organlarını hemen almamız anlamına gelmiyor, aile onayı olduktan sonra organ bağışı gerçekleşiyor. Bağışı yapan kişinin ailesine de bilgi vermesi gerekiyor.  Kamuoyunun daha çok bilgilendirilmesi gerekiyor, gerek kamu spotları gerek televizyon ve gazete haberleri gerek cami hutbe ve vaazlarda organ bağışıyla ilgili bilgilendirilmeler yapılmalıdır. İnsanlar organ bağışına ihtiyaç duyduğu zaman bu konunun ciddiyetine varıyor. Organ bağışında ki en büyük yanılgılardan biri bağışı yapan kişinin vücudunun param parça olacağı sanılmasıdır, ama öyle değil. Küçük bir kesik açılarak vücuttan organlar alınıyor. Organ bağışı ameliyathane ortamında kişinin vücut bütünlüğüne saygı duyularak, küçük bir kesik açılarak organları alınıyor geri kapatılıyor. Kişinin vücut bütünlüğü kesinlikle bozulmuyor. Vücudun param parça olması durumu asla söz konusu değildir” diye konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49