Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

Akçakale esnafı mağdur
 Mustafa Bayar
Şanlıurfa'nın sınır ilçesi Akçakale'de Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana yaklaşık üç bin  esnaf işini bırakarak mevsimlik işçi olarak başka illere göç etti.
5 yıl önce Suriye'de çıkan iç savaştan dolayı Akçakale sınır kapılarını ticari geçişlere kapatıldı. Sınır kapıların kapanması ile birlikte nakliyeciler ile kapının kapanması ile birlikte bölgede ekonomik güç kayıp eden  esnafın göç etmesine sebep oldu.
Şanlıurfa’nın önemli ticari konumuna sahip ve 27 bin nüfusu barındıran ilçede Suriye ile sınır ticareti ekonominin en önemli dinamiği, savaş nedeniyle durma noktasına geldi. Uzun yıllar açılması beklenen ve yılan hikâyesine dönen Akçakale sınır kapısı, Suriye ile ‘sıfır sorun politikaları’ sayesinde 2007’de devreye girince ilçede faaliyet gösteren esnafların işi açılırken, son üç yıldan beri devam eden iç savaş nedeniyle esnafın işi tekrar kötüye gitmeye başladı. Kapının bölgeye getirdiği hareketlilik vergi rakamlarına da yansımış, 2008 yılında tahsil edilen vergi miktarı 5 milyon TL iken, 2011 yılında 37 milyon TL’ye ulaşmıştı.
Suriye'de iç savaşın ardından Akçakale esnafının çok zor günler geçirdiğini Esnafın kepenk kapattığı, ,Suriye’deki belirsizliğin devam ettiği bölgede, Esnafla konuştuğumuzda esnafın Suriye’deki iç savaş nedeniyle ticaretin bittiği  ilçede daha önceleri ise her gün yüzlerce Suriyelinin ticaret için geldiği ve Ticaretlerinin en çok bu ülkeyle olduğu 5 yıldır ilçede Esnafın ve özellikle Nakliyeciler araçlarını sattı, evine ekmek götüremeyen esnaf ise mevsimlik işçi olarak başka illere gittiği belirtiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49