Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

“6 Çeşit Buğday Karıştırılıp Un Yapılıyor”
Türkiye’nin buğday ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı Şanlıurfa’da yetiştirilen buğday, yerinde öğütülerek ülkenin un ihtiyacı karşılanıyor.
 
Hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da üretilen buğdaylar, yine aynı yerde öğütülerek, un yapılıyor. Şanlıurfa’daki un fabrikalarında üretilen unlar, Türkiye’nin çeşitli illerine gönderiliyor. Kent merkezi ve ilçelerde birçok un fabrikası faaliyet gösterirken, bazı fabrikaların ürettiği un, yurt dışına da ihraç edilirken, bazı fabrikalar ise sadece Türkiye geneline gönderiyor. Un ihtiyacının büyük kısmının Şanlıurfa’dan karşılandığını belirten fabrika yetkilileri, yerinde üretilen buğdayın yerinde işletilerek, Türkiye ve dünyaya yayıldığını kaydetti. Şanlıurfa’da üretilen buğdayın büyük kısmı il dışına ve dünyaya ihraç edilirken, bir kısmı da kentteki fabrikalarda kullanılıp, un yapılıyor. Şanlıurfa’nın un konusunda diğer illere bağlı kalmadığını söyleyen un fabrikası yetkilisi, Mahmut Sami Öncel, elde edilen buğdayı işleyerek, Şanlıurfa ve diğer birçok ilin un ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.
 
“6 ÇEŞİT BUĞDAY KARIŞTIRILIP UN YAPILIYOR”
 
Un üretimiyle ilgili bilgi veren fabrika yetkilisi Mahmut Sami Öncel, ürettikleri unun 6 çeşit buğday karışımından elde edildiğini söyledi. Şanlıurfa bölgesinde yetişemeyen buğday çeşitlerini de Adana’dan getirdiklerini söyleyen Öncel, buğdaylar karıştırıldıktan sonra öğütme makinesine koyulduğunu ve işledikten sonra unun üretildiğini söyledi. Un üretmenin zorlu bir süreç olduğunu söyleyen Öncel, “Şanlıurfa, zaten başlı başına bir buğday ambarıdır. Burada buğday sıkıntısı çekilmiyor ancak, un kalitesini artırmak amacıyla buğday çeşitleri karıştırılıp, o şekilde buğday üretiliyor. Birçok buğday çeşidi burada yetişmiyor, bu yüzden Adana’da yetişen buğday çeşitlerini de getirerek, karışım yapıyoruz. Buğday çeşitleri karıştırıldıktan sonra elde ettiğimiz buğdayları Türkiye geneline gönderiyoruz. Şanlıurfa bu anlamda sıkıntı yaşamıyor, diğer illere bağlı kalmıyor yani” şeklinde konuştu.
 
YILDA 11 BİN TON UN SATILIYOR
 
Şanlıurfa bölgesinde ürün bolluğuna bağlı olarak, un fabrikalarının da fazla olduğunu söyleyen Öncel, sadece kendi fabrikalarında yılda 11 bin tonun üzerinde un sattıklarını kaydetti. Bölgede üretilen buğdayın büyük bir kısmını aldıklarını, bunun yanında Adana bölgesinden de getirdikleri buğdayı stoklayarak, un yaptıklarını söyleyen Öncel, her yıl yaklaşık 15 bin ton buğdayı una dönüştürdüklerini söyledi. 15 bin ton buğdaydan, 11 bin ton un yapıldığını belirten Öncel, “Şanlıurfa’da buğday sıkıntısı yaşamıyoruz, ürün bolluğu var. Bölgedeki herkes çiftçilikle uğraşıyor zaten, öte yandan araziler geniş, yani buğday üretimi konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Durum böyle olunca bölgede un fabrikası sayısı da artıyor. Şuan sayısını tam olarak bilmiyorum ancak, birçok un fabrikası var, bu fabrikalarda üretilen unlar, Türkiye ve dünya geneline gönderiliyor. Buğday kalitesini artırmak amacıyla buğday çeşitlerini karıştırıyoruz, bu sebeple Şanlıurfa’da üretilmeyen buğday çeşitlerini de Adana’dan getiriyoruz” dedi.
 
ÇİFTÇİYE DE DESTEK SAĞLANIYOR
 
Bölgede un fabrikalarının kurulması sayesinde çiftçilerin de Pazar sorunu yaşamadığını dile getiren Öncel, bu anlamda çiftçilerin ürünlerini rahatlıkla satma imkanı yakaladığını kaydetti. Üretim yapan çiftçilerin, fabrikaların kurulması sayesinde Pazar sorunu yaşamadığını belirten Öncel, bu anlamda diğer ürünler için de fabrika kurulması
 
gerektiğini söyledi. Buğday üreticilerinin sıkıntı yaşamadığını belirten Öncel, “bölgede bu şekilde un fabrikası sayısı artınca çiftçilerin de işine geliyor çünkü, böyle olunca çiftçiler Pazar sorunu yaşamıyor. Pazar sorunu yaşamayan çiftçiler, daha çok ürün üretmek istiyor. Pazar sıkıntısının olmadığı yerde üretim de artar, örneğin diğer ürünler için de fabrikalar kurulursa, çiftçiler hiçbir şekilde sorun yaşamaz” ifadelerini kullandı.
 
“SATIŞLAR SEVİNDİRİYOR”
 
Dünyanın en temel ihtiyaçlarından birisini karşıladıklarını dile getiren Öncel, dünya genelinde birçok alanda un kullanıldığı için un satışlarının iyi olduğunu söyledi. Satış konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirten Öncel, “şimdi burada ürettiğimiz unlar, Türkiye geneline gönderiliyor, başka fabrikaların ürettiği unlar yurt dışına da gönderiliyor. Un en temel ihtiyaçların başında geldiği için satış konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Yıllık ortalama 11 bin tonun üzerinde un satıyoruz, müşterilerimiz artık bellidir ve ona göre satışlarımız iyi oluyor” şeklinde konuştu. Ali ÇETİNKAYA 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49