Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı Balıklıgölde bir gökbilim gecesi Sancaktepe -Şanlıurfaspor Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

Savaş kira fiyatlarına yansıdı
 Suriye’de iç savaşın çıkması dolayısıyla Şanlıurfa’ya yoğun bir göçün olması, yeni öğretmen atamalarının yapılması ve üniversite öğrencileri sayısında artış olması sebebi ile Şanlıurfa’da konutların yetersiz olması nedeniyle kira fiyatları git gide yükseliyor.

Şanlıurfa’da rekor artış gösteren konut kiraları cep yakıyor. Kiraların yanı sıra konut fiyatları da aynı şekilde yükseliyor. Kentte semte göre değişen ev fiyatları kiralarda artış göstermesine neden oluyor. Suriye'den kaçış, öğretmen atamaları ve öğrenci kayıtları ev kiralarının yükselmesine neden olan büyük faktörler olarak görülüyor. Kira ve konut fiyatlarının yükselmemesinin bir diğer nedeni de belediyelerin yerleşim için imar ve konut konusunda yeterince çalışmaması olarak değerlendiriliyor.

Kente gelen öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra, Şanlıurfalı vatandaşlar da ev bulamıyor. Bu anlamda birçok kişi mağdur olurken, ani yükselen konut fiyatlarının düşürülmesi amacıyla çalışmaların yapılması gerektiği belirtiliyor.

Göç nedeniyle nüfusun da arttığı kentte, gayrimenkul fiyatları çeşitli nedenlerle yükseliyor. Buna paralel özellikle tayin ve eğitim dönemlerinde kentte ev bulmak zorlaşıyor. Şanlıurfa'da Kira fiyatlarının semtine göre 2 bin liraya kadar yükseliyor.

Şanlıurfa'da Eylül ayında başlayan Öğretmen atamaları ve öğrenci kayıtlarında bir çok öğretmen ve öğrenci kira bulmakta zorlanıyor. artan fiyatlar karşısında kiralık ev bulmakta çok zor. Fiyatların yüksek olmasının en önemli iki nedeninin ‘Toplu konut yapılmaması ve yeni imar alanlarının açılmaması’ şeklinde sıralıyorlar.

 Şanlıurfa’nın Akabe mevkiindeki TOKİ evlerinde oturan bir vatandaş, 2+1 85m2’lik daireye 650 TL kira ödediğini söylüyor. Yüksek kira fiyatlarına veryansın eden vatandaş ‘Urfa’ya gelen her yabancı ev kiralarının yüksek oluşundan şikayetçi” dedi.

Suriye’deki iç savaştan kaçan Suriyelilerin yerleşmesi ile Şanlıurfa’da bir yılda yüzde yüz oranında artan kira fiyatları, son iki haftada yüzde 25 oranında yükseldi. özellikle son günlerde Kobani'de artan göç dalgası karşısında Harran üniversitesinin yeni öğretim yılın açılmasıyla birlikte kira artışlarında yüzde 25 oranında bir artış geldiği Emlakçılar tarafından belirtildi.

Emlakçı Emin Bakikol, "Suriyelilerin de gelmesiyle kiralık daire yok denecek kadar azaldı. Kira fiyatları son bir yılda yüzde yüz, son 15 günde ise yüzde 25 oranında arttı. Bu nedenle ne ev sahiplerini ne de kiracıları memnun edemiyoruz. Bunun çözümü için pansiyon tipi dairelerin yapılmasını öneriyoruz. Her büyük şehirde benzer uygulama oluyor. Bunun Şanlıurfa’da da hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bakikol, konuşmasının devamında "Suriyelilerin gelmesiyle birlikte Urfa'da oturan kişiler bile ev bulmakta zorluk çeliyor. 400 TL olan bir evin kirası birdenbire 800 TL’ye yükseldi" ifadesini kullandı.

Günlerce kiralık ev arayan kişiler, ev bulamamaktan şikayet ederken, kendi bütçelerine göre evlerin olmadığını kaydetti. Kentte kira fiyatlarının 650 liradan başladığını söyleyen bir vatandaş, “bu fiyatlara memurlar da ev tutamaz öğrenciler de, zaten öğrencinin geliri yok. Hangi parayla bu evleri kiralayacak. Aynı şekilde Şanlıurfa’da vatandaşların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret zaten kiraya gidecek. O zaman hangi parayla geçinecekler? Belediyelerin konut sayısını artırmaya yönelik çalışma yapmasını istiyoruz” dedi.  Mustafa Bayar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49