Öfke, kalplerdeki ateş parçası gibidir.
       Son zamanlarda toplum olarak birbirimize karşı öfke ile dop dolu bir hale geldik. Kardeş kardeşe karşı bile öfkeli. Evlat babasına, Baba evladına! Çalışan amirine, amir çalışanlarına! Aynı çatı altında aynı amaca hizmet verdikleri halde çalışanların birbirlerine karşı öfkeleri ve daha neler neler?
       Karşımızdaki öfkeli birisini boyun damarlarının aniden şişmesi, gözlerinin yuvalarından fırlayacakmış gibi olmasından bile çok rahat bir şekilde tanımlayabiliriz…
       Peki, kendimiz öfkelendiğimizde ya da karşımızdakinin öfkelendiğini gördüğümüzde neler yapmalıyız.
       Öfkeye fren vurabilmek adına işte islam’da öfkeye karşı neler yapabileceklerimiz şöyle sıralanmıştır….
        Hadis-i şeriflerde öfke halinde tatbik edilmesi gereken belirli başlı prensipleri şöyle sıralamıştır.
 
1) ALLAH’A SIĞINMAK: Resulullah sallallahu aleyhi vesselam huzurunda birbirine söven iki kişiden birinin yüzünde öfke hali belirlerince şöyle buyurdu: ‘Ben bir söz biliyorum. Eğer bu adam bunu söylerse öfkesi geçer. Bu söz, ‘euzubillahimineşşeytanirracim’ kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Cimlesidir. (Buhari, Edep, 76; Ebu Davud, Edep 3)
 
2) ABDEST ALMAK: Hz. Peygamber, ‘Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın. (Ebudavud, Edep 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de söndürülebileceğini belirtmiştir.
 
3) BULUNDUĞU KONUMU DEĞİŞTİRMEK: Gazap halinde yapılması gereken bir başka şey de kişinin bulunduğu konumdan daha pasif bir duruma geçmesidir. Bu husus, Efendimiz sallahu aleyhi vesselem  tarafından şöyle beyan edilmiştir. ‘Dikkat ediniz! Öfke insanoğlunun kalbindeki bir ateş parçasıdır. Gözlerin kızardığını, boyun damarlarının şiştiğini görmez misiniz? Her kim bunun eserini duyarsa, yere uzansın. (Tirmizi, Fiten, 26) bir başka hadiste de ‘Biriniz öfkelendiğinde, ayakta ise otrusun. Yine sakinleşmezse yanı üzerine yatıversin’ buyurmaktadır. (Ebu Davud, Edep 3)
 
4) SUSMAYI TERCİH ETMEK: Kavgalı iki kişinin birbirine karşı hareket ettikçe öfkelerin dozunun arttığı bilinen bir durumdur. Bu sebeple olmalıdır ki Resul-i Ekrem sallahu aleyhi ve selem, ‘Biriniz öfkelendiğinde sussun’ buyurmuştur.
 
     Kalplerdeki ateş topu olan Öfke’ye karşın Hz. Peygamberimiz bizlere bu önemli dört nasihatı vermiş. Bir mümin olarak bizlere düşen de bu nasihat ve öğütlere sahip çıkmak değil mi?
 
        Öfkeden uzak, sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler temennisi ile… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49