Öne Çıkanlar sanlıurfa Yeşilaydan Sanata Evet Zararlı Alışkanlıklara Hayır Paneli Aksoy tahlıey operasyon

Bu haber kez okundu.

Urfa’ya en çok yerli turistler geliyor
Şanlıurfa için büyük bir gelir kaynağı olan ve neredeyse şehir merkezinin ekonomi lokomotifi konumunda olan turizm geride bıraktığımız 2017 yılında son yılların en büyük seviyesine ulaştı. Özellikle Göbeklitepe’nin kapalı olmasına rağmen birçok ziyaretçinin gelmekten vazgeçtiği Şanlıurfa’da turizm verileri beklenen rakamın üzerinde yer aldı. Dünyanın ilk yerleşim yeri olarak bilenen Göbeklitepe’deki üst kapatma çalışmalar bir türlü bitmemesine rağmen turizm verileri pozitif yönde oldu. Özellikle Suriye’deki iç savaş ve yaşanan bazı olumsuz olaylardan neredeyse tek turistin gelmediği Şanlıurfa’da bu yıl rakamlar mutlu vericiydi. Son 7 yılın en iyi turizm sezonunu geride bıraktığımız Şanlıurfa’da 2017 yılında toplamda 806 bin 365 turist ziyaret etti. Bu turistlerden 760 bin 948’i yerli olurken 45 bin 417’si ise yabancılardan oluştu.
Son olarak 2017 yılının rakamlarına 20147 yılında yetişildi. 2014’ten önce ve sonrasında 806 bin turistin üzerine çıkan yıl 2017 yılı oldu. Bu yıl yine vatandaşların beklediği kadar olmadı, Göbeklitepe’nin ziyarete kapalı olmasından dolayı vatandaşlar bundan dolayı kendilerinin beklediği seviyede turistin gelmediğini söyledi. Ne kadar vatandaşlar böyle söylese de resmi olarak gelen rakamlara baktığımızda son yılların en iyi turizm sezonunu geride bıraktığımızı görüyoruz.
Her ay belli bir süre verilen ve bir türlü açılmayan Göbeklitepe son olarak yapılan açıklamalara göre Nisan ayında açılacağı konuşuldu. Şanlıurfa için büyük bir turizm sezonu olan İlkbahar’da hazır olması planlanan Göbeklitepe ise uzun bir aradan sonra kapılarını ziyaretçilerine açacak.
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü istastiklerine göre Şanlıurfa’daki otellerin 2017 yılının ilk 9 ayında 574 bin 851’i yerli olmakla birlikte 98 bin 153’ü yabancı ve toplamda 613 Bin kişi konakladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre bu rakam 2017 yılının sonunda 806 Bin civarına ulaştığı öğrenildi.

Bu yıl yapılan çalışmalar turizmi olumsuz etkiledi

Şanlıurfa’da turistlerin en fazla olduğu mevsimler İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Ama ne yazık ki Şanlıurfa’nın turizm açısından bel kemikleri olan Balıklıgöl ve Göbeklitepe’nin tadilatta olması turizmi olumsuz etkiledi. Balıklıgölde’ki çalışmaların zamansız yapılması ve tam Turizm sezonuna girmesi ile başlamasından dolayı turizm rakamlarda iç açıcı olsa da esnaf ve vatandaş ise turizmin bu yıl beklenin veremediğini söylediler. Öbür yandan artık yılan hikâyesine dönen, ömür çürüten Göbeklitepe üst kapatma çalışmaları Şanlıurfa turizmini bu yıl beklenenin gerisinde bıraktı. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda bu yıl patlama yapması tahmin edilen turist sayısında geçen yıllara oranla beklenen artışı göstermedi.
Şanlıurfa’daki konaklama sayısı yetersiz
Turizm şehri olan Şanlıurfa’da konaklama tesisleri ihtiyaca karşılık verece durumda değil. Özellikle turizm sezonlarında oldukça yetersiz kalan konaklama yerleri turizmi etkileyen bir diğer faktör. Şanlıurfa’da Turizm İşletme Belgeli Konaklama Tesisleri, Turizm Yatırım Belgeli Konaklama Tesisleri, Belediye Belgeli Konaklama Tesisleri, Kamu Kurum Misafirhaneler ile birlikte merkez ve ilçeler dâhil olmak üzere toplamda toplamın da 83 konaklama yeri bulunuyor.
Bu konaklama yerlerinde toplamda 2. 807 oda bulunurken bunlardaki yatak kapasiteleri ise 6.003 olarak belirlendi.
İşte Şanlıurfa merkezde toplamda 49 konaklama yeri bulunuyor, bu konaklama yerlerinde toplamda oda sayısı 1949 iken odalarda bulunan yatak sayısı ise 4, 262 olarak belirlendi.
Urfa’ya en çok yerli turistler geliyor
Verilen istatistikler ve sayısal verilerle birlikte Şanlıurfa turizmine en fazla katkıları olan yerli turistlerin olduğu görülüyor. Yurt dışından gelen turistlere oranla yerli turistlerin sayısı daha fazla. Yıllara baktığımızda geçmişten günümüze kadar sürekli yerli turist sayısı hep yabancı sayısından fazla. Yerli turistin gelmesini daha çok isteyen vatandaşlar ve esnaflar ise dışardan turistlerin gelip gelmemesinin önemli olmadığını Urfa için gelecek olan yerli turistlerin yeterli olduğunu söyledi. Kendileri için yerli turistin daha karlı olduğunu söyleyen esnaflar ise, gelen yerli turistlerin yabancı turistlerden daha çok kar bıraktığını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49