Öne Çıkanlar sanlıurfa urfa Vali Erin urfahaber buyuksehır

Bu haber kez okundu.

Urfa'da acı serüveni  başladı

Şanlıurfa'da isot hasadı sürerken, kadınlar, biberin el yakan acısına rağmen evlerine ekmek parası götürmek için pul biberi yapımında çalışıyor.

Yöre halkının vazgeçilmezi isot, zahmetli sürecin ardından hazırlanarak tezgahlardaki yerini alıyor. Haliliye ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi'nde erken saatlerde iş başı yapan ve biberin el yakan acısında zor anlar yaşayan kadınlar, elle parçaladıkları ürünleri makineden geçirip biber sahiplerine temizlenmiş biberi teslim ediyor.

Kadınlar, temizledikleri biber miktarına göre yevmiye alan kadınlar, saat 06.00'da başladıkları mesailerini 19.00'a kadar sürdürüyor. Oldukça zahmetli bir işte çalışan kadınlar, biber çuvalını 7 liradan müşteriye temizliyor.

Daha çok Suriyeli kadınların çalıştığı İSOT temizlemede Günlük ortalama 40 ile 50 lira arasında para kazandıklarını ifade eden kadınlar, Bu işte kazandığımız parayla çocuklarımızın eğitimine ve evin geçimine harcama yapıyoruz. Bu iş gerçekten çok zor, ancak bu işi yapan bilir. Biz ihtiyaçtan dolayı mecbur yapıyoruz"dedi.

“İSOTU YURT DIŞINA GÖNDERİYORUZ”

İsotu yurt dışına gönderiyoruz diyen Şanlıurfa İsotcular Dernek Başkanı Mehmet Ölmez: “Şanlıurfa’mızda biberler kurutulmaya başlandı, isot sezonumuz başladı. biz isotları hijyenik ortamda çalışanlarımız tarafından tek tek temizleniyor, isotlar hormonsuzdur. Temizlenen isotlar Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor yani yurt dışına kadar gönderiliyor isotlar” ifadelerini kullandı.

“URFALILARA TAVSİYE, YAĞIŞ BAŞLAMADAN ALIN”

Başkan Mehmet Ölmez: “Vatandaşlara da çağrımız, yağışlar başlamadan isotun, biberin tadı varken alıp kurutsunlar. İsot kilogram fiyatı 2.75 TL, tatlı biberlerimizde 3 TL, tüm Urfalı vatandaşlara tavsiye ediyoruz biberlerini yapıp kurtsun, salça yapsınlar” diye konuştu.

“7 TL KARŞILIĞINDA TEMİZLENİYOR”

“Bize biberler torba torba geliyor bizde torbaları temizleyen çalışanlarımıza veriyoruz onlarda çekirdeği, tohumu kalmayacak şekilde torbayı 7 TL karşılığında temizliyorlar. Daha sonra evlerinin damlarına kadar götürüp biberleri seriyoruz” dedi.

“BUNLAR HEPSİ EMEK”

Başkan Ölmez: “Biberler tarlada ekiliyor, çıkıyor toplanıyor, torbalara katılıp bizlere gelmesi ardından tek tek temizlenmesi hepsi emek. Urfalılarında bir sözü var, canımı iste isotumu isteme. Git yağ, şeker iste verirler ama kuru biber, isot vermezler” şeklinde konuştu.

50 KİŞİNİN EKMEK KAPISI

“Bizde şimdi 25 kişi çalışıyor birde öğleden sonra gelecek olan kafilede var şuan çalışanların eli yandığında bunları işi bırakıp diğerleri geliyorlar çift vardiya 40-45 gün sürüyor toplamda 50 kişi çalışıyor” dedi.

“500 TON BİBER TÜKETİYORUZ”

500 ton biber tüketiyoruz diyen Mehmet Ölmez: “Biz günde ortalama 10 ton biberi temizliyoruz 40-45 gün boyunca da sürüyor yani 45 günlük sürede 500 ton biber tüketiyoruz. Her bir çuval ortalama 18-20 kilo arasında geliyor bunun içinde 800 gram kuru bul biberi çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
عبدالغني 3 yıl önce

اريد فلفل حار بالجملة للتصدير ben toplu acı biber kırmızı istiyorum 05519475964 wats

banner24

banner49

banner48