Öne Çıkanlar urfa erın Başkan Beyazgül kamu urfahaber

Bu haber kez okundu.

Sulama Kanallarına Güneş Enerji Panelleri Yerleştirildi
Güneş ışığından en fazla faydalanan iller arasında yer alan Şanlıurfa'ya Güneş Enerjisi santrali kuruldu. Son yıllarda enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için Türkiye'de yerli ve yenilebilir Enerji potansiyelini ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Bu kapsamda güneş enerjisine dayalı yatırımlar önemli bir yer tutuyor. Şanlıurfa’da, sulama kanallarının üzerine güneş panelleri kuruldu. Özellikle Şanlıurfa- Akçakale yolu üzerinde bulunan sulama kanallarında meydana gelen boğulmalara karşı kanaların üstü Güneş penalarıyla kapatılıyor.
Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından hayata geçirilen proje, Koruklu Mahallesi’nden geçen ve Harran Ovası’na su taşıyan kanallarda uygulamaya konuldu. İş makineleriyle kanalların üzerine yerleştirilen paneller, işçiler tarafından monte edildi.
GAPTEM Müdürü İbrahim Çetiner, "Bu proje kapsamında sulama kanalının üzeri güneş pilleriyle kapatıldı. Buradan elde edilen elektrik tarımsal sulamada kullanılıyor. Sulama kanallarının yüzeyleri çok büyük bir alanı kapsıyor. Sadece 220 kilometrelik Mardin ana kanalının 37 metreyi bulan enini düşünürsek, oldukça büyük bir alan. Harran Ovası ve çevresindeki diğer kanalları da düşünürsek çok büyük bir alan elde etmiş oluruz. Bölgemizin güneşi iyi fakat toprağı da iyi. Birinci sınıf tarım arazisine güneş pili kuramazsınız. Elimizde de böyle bir alan var, bu alanı değerlendirmek gerekiyor. Şanlıurfa’da hem elektrik üretimi hem de işletmemizin 500 dekarlık alanının kendi elektriğini karşılamasını hedefliyoruz. Bu proje başarılı olursa, buradan elde edeceğimiz sonuçlar büyük çalışmalara da öncülük edebilir. Bu anlamda faydalı bir çalışma elde edeceğimizi ümit ediyorum Ayrıca proje sayesinde üzeri kapanacak kanalların ölüm olaylarını da ciddi oranda azaltabilecek bir etkendir"dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49