Öne Çıkanlar urfahaber urfa haber sanlıurfa Canpolat İle Caddeler Işıl Işıl Bir Görünüme Kavuştu Başkan Beyazgül

Bu haber kez okundu.

Okul çağında çöp topluyorlar
Şanlıurfa’da her gün yüzlerce çocuk, kent merkezindeki çöp konteynerlerini dolaşıp, konteyner içinde buldukları eşyaları toplamakla kendisini ve ailesinin yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
 
Öte yandan kimi çocuk da ailesiyle birlikte il dışına çalışmaya gidiyor.
 
Kentte, dar gelirli ailelerin çocukları, ya mendil satıyor, ya dileniyor ya da çöp toplayarak geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Okul çağındaki çocukların, okul yerine çöp konteynerlerinin başında olması, Şanlıurfa’nın eğitimde geri kalmasının en büyük sebeplerinden biri. Öte yandan, çöp toplayan çocukların herhangi bir şekilde geleceği de söz konusu olamıyor Çünkü, bu çocuklar, geçimlerini çöp toplayarak kazandığı için, herhangi bir mesleğe yönelemiyor. Atalarımızın da dediği gibi; “Meslek, altın bileziktir.” Ama bu çocuklara meslek kazanma imkanı tanınmıyor, çünkü bunlar meslek öğrenmeye kalktıklarında geçim sıkıntısı yaşayacak. Okul yaşındaki çocuklardan kimi hiç okula gitmezken, kimi de okula gidip, okuldan sonraki zamanlarını çöp toplayarak geçiriyor. Hem okula, hem çöp toplamaya giden çocuklar, derslerine adapte olamıyor, nitekim ilkbahar aylarının başında da okulu bırakıp ailesiyle birlikte il dışına çalışmaya gidiyor. Durum böyle olunca Şanlıurfa’nın eğitimde geri kalması kaçınılmaz oluyor. Bu arada bu durumda olan sadece çocuklar değil, birçok dar gelirli vatandaş da aynı durumu yaşıyor. Büyükler, belki şehir merkezinde çöp toplamıyor ama şehrin çıkışındaki hurda depolarında çalışıyor. Okul çağındaki bu çocukların haline acıdığını dile getiren Hakan Gündüz adında bir vatandaş, “Bu çocuklar, bizim çocuklarımız, bunlara sahip çıkmamız lazım. Bunların şimdi okulda, derslerinde olması gerekiyorken, onlar çöp topluyor. Böyle olunca Urfa da eğitimde geri kalıyor, bu çocuklar da ileriki zamanlarda bir meslek sahibi olamayacaklar. Bunlara sahip çıkılması lazım” ifadelerini kullandı.
 
Şeker pancarı toplamaya gidiyorlar
 
Şanlıurfa’da belli bir mesleği olmayan vatandaşlar, aileleriyle birlikte sürekli başka illere çeşitli işlerde çalışmaya gidiyor.
 
Kış aylarının gelmesiyle birlikte sıcağa dayanıklı hasatların sona ermesi üzerine, Şanlıurfalı aileler, Yozgat’a şeker pancarı toplamaya gidiyor. Çalışmaya giden ailelerin çocukları da okullarından geri kalıyor.
 
Türkiye’de şeker pancarının yüzde 14´ünü üreten Yozgat’ta şeker pancarı hasadı başlarken, Şanlıurfa’dan aileleriyle birlikte kente gelen çocuklar ekmek parası kazanmak için pancar tarlasında çalışıyor.
 
Yozgatta şeker fabrikasının da bulunması Şanlıurfalı aileler için geçim kaynağı oluyor. Şeker pancarının toplanmasının ardından vatandaşlar, fabrikalara girip, buradaki işleri yapıyor. Aileler ile birlikte tarlada çalışan çocuklar ise okula gidemiyor. Aileleriyle birlikte Güneydoğu illerinden, en çok da Şanlıurfa’dan tarım alanlarında çalışmak için Yozgat’a giden tarım işçileri, pancar söküm işinin zor olduğunu ancak yapacak başka işleri olmadığı için mecburen bu işi yaptıklarını belirtiyor. Çalışmaya gidenlerinin çoğunun okul yaşındaki çocuklardan oluşması dikkat çekerken, çocuklar eğitimlerinden geri kaldığının üzüntüsünü yaşıyor.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49