Öne Çıkanlar Alın teri ve emek en yüce değerdir Savaştan Kaçtı Şanlıurfada Ressam Oldu 3 Yaralı 1 Mayısı işçilerle kutladı Şanlıurfada pamuk toprakla buluştu

Bu haber kez okundu.

10 Kilo Yaş Biberden 1 Kilo İSOT Çıkartılıyor
Şanlıurfa’nın olmazsa olmazlarından olan isot sezonu başladı. Kentle özdeşleşen meşhur kırmızı pul biber olan isot her yıl kadınlar tarafından temizleniyor, kurutulduktan sonra yemeklere ve çiğköfteye lezzet veriyor. İsot temizlemekten elleri yanan Urfalı kadınlar ev bütçelerine katkı sağlıyor.
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi Sırrın mahallesi çevre yolunda kurulan isot sergisinde yüzlerce işçi çalıştırılırken, sergiye günde 80 ton yaş biber getirildiği belirtildi. Ayrı ayrı yerlerde kurulan sergilerde her sergi günlük ortalama 10 ton kırmızı yaş biber alıyor. Getirilen yaş biberler işçiler tarafından tohumu çıkarıldıktan sonra güneşe bırakılıyor. Hava sıcaklıklarının fazla olması nedeniyle bir gün içerisinde kuruyan biberler daha sonra terlemeye bırakılıyor. Brandalar altında terlemeye bırakılan kırmızı biberler, terlemenin etkisiyle renk değiştirip, siyah rengini alıyor. Biberler daha sonra brandalar altından çıkarılarak çekilme makinesinden geçiliyor.
10 kilo yaş biberden 1 kilo İSOT üretiliyor
İsot sergisi açan ve gelirini bu işten sağlayan isot Esnafı “ Sergi açtığımız arsaları kiralıyoruz, bu arsaları sezonluk kiralıyoruz. Kırmızı biberleri çiftçilerden alıp, burada işletiyoruz. Benim kurduğum sergide günlük 10 ton yaş biber kullanıyoruz, 10 tondan 1 ton isot üretebiliyoruz” dedi.
İSOT Sergisinde Suriyeli İşçilerde Yer Alıyor
Kurulan sergilerde yüzlerce kişi çalışırken, çalışanlar arasında Suriyeliler de var. Suriyeliler daha ucuza çalıştığı için işçi olarak, Suriyeliler daha çok tercih ediliyor. İsot esnafı, "Günlük ortalama kişi başına yüz kilo biber doğrarken, çalışanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Suriyeliler hem daha çok çalışıyor hem de ucuza çalışıyor. Biber doğramak genelde kadın işi olduğu için, bu işte kadınlar çalıştırılıyor. Gündelik yevmiyeyle çalışan kadınlar kişi başına ortalama yüz kilo biber doğrarken, Suriyelilerin daha çok doğradığını söyleyebilirim, Birkaç yıl öncesine kadar çok karlı bir işti ancak şimdi elimizde fazla bir şey kalmıyor. Artık bütün Urfalılar isotunu kendi evinde üretiyor. Dolayısıyla esnaflarda satılan isota fazla ihtiyaç kalmıyor ve fiyatlarda düşüş oluyor. Satılan isotlar da şehir dışından gezmeye gelen turistler sayesinde satılıyor. Artık Urfalılar esnaflarda satılan isotu almıyorlar” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49