Muhtarlar seçimle göreve gelen demokrasinin ilk basamağı ve de seçmenlerine en yakın olduğu için işi en zor olanlardır. Her bölgenin muhtarlıkları o mahallenin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerine göre davranırlar. Ve her bir muhtar kişisel başarıları ile yönetir mahallesini veya köyünü.
 
       Belediye Kanunu'nun 9. maddesine göre muhtar; mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla iş birliği yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla yükümlü olan kimseye deniyor.
 
       Mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, bu güzel ifadelerle geçmişten bugüne muhtarların bu anlamda neleri değiştirdiklerini veya hangi değişimlere vesile olduklarını düşündüm aklıma bir şey gelmedi. Bilmiyorum, beklide haberim yok. Demek mahallelinin fikri ve görüşü pekte etkin değil veya bizler mahalleli olarak pekte duyarlılıklar sahibi değiliz ve muhtarlarımızın kapısını çalmıyoruz.
 
       Neden bu konu diyeceksiniz belki, sebep şu, seçimlere 20 gün kala ben hangi muhtara oy vereceğimi bilmiyorum. Çünkü tanımıyorum, şimdiki muhtarımı da adayları da. Sanırım Şanlıurfa’da da Türkiye’nin birçok yerinde muhtarlara verilen oylar ekseriyetle rast gele veriliyor. Çünkü aktif ve etkin bir muhtarlık işleyişi yok Türkiye’de.
 
       Ben bir vatandaş olarak evimle ilgili, sokağımla ilgili yollarım ve parklarımla ilgili, bir öğretmen olarak okulumla ilgili, bir esnaf olarak dükkânımla ilgili vb. bütün konularda daimi olarak belediyeye veya valiliğe gidemeyebilirim. Bu hiyerarşinin ilk basamağı olarak muhtarlıkların bağımsız mekânlarda yani bir emlakçı, bir bakkal veya başka bir yerdeki muhtarımla değil de bağımsız bir mekânda müstakil olarak muhtarımla oturup konuşabilmeliyim dertleşebilmeliyim ve de o da bir şekilde bana ulaşmalı ve periyodik olarak sorgulamalı mahallesinin gidişatını. Sadece seçimden seçime tanıdığımız muhtar, belediye başkanı veya vekil profillerinden ziyade yakın, samimi ve etkin idareciler arıyor gözlerimiz.
 
Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49