Öne Çıkanlar urfahaber urfa haber sanlıurfa Canpolat İle Caddeler Işıl Işıl Bir Görünüme Kavuştu Başkan Beyazgül

Bu haber kez okundu.

Şimdi isot zamanı
Şanlıurfa’nın olmazsa olmazlarından olan isot sezonu başladı. Kentle özdeşleşen meşhur kırmızı pul biber olan isot her yıl kadınlar tarafından temizleniyor 
  Şanlıurfa’nın olmazsa olmazlarından olan isot sezonu başladı. Kentle özdeşleşen meşhur kırmızı pul biber olan isot her yıl kadınlar tarafından temizleniyor, kurutulduktan sonra yemeklere ve çiğköfteye lezzet veriyor. İsot temizlemekten elleri yanan Urfalı kadınlar ev bütçelerine katkı sağlıyor.
 Şanlıurfa’nın Sırrın mahallesinde boş arazilerin kadınların tarafından çıkarılan isot hem yemeklere tat veriyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Kentte Hava sıcaklığının 42 dereceyi aştığı Ağustos ayın başlarında kadınlar isot yapımına başladı. Tarlalardan toplanan biberler uygulanan işlemlerin ardından isota dönüştürülüyor. Birçok aile tarlalarından topladıkları veya halden kilosu 1,25 ve 1,50 TL’den satın aldıkları kilolarca biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Kadınlar temizleme işleminin ardından tohumlarını temizleyerek birkaç parçaya böldükleri biberleri kızgın güneşin altında kurumaya bırakıyor. Güneşte kırmızı olan rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor.
Sırrın mahallesinde boş arazide çıkarılan İsot birçok ev kadını aile bütçesine katkı sağlıyor. İsot yapımında çalışan kadınlar, daha çok işlerinin işsiz olduğundan yakınarak, devlet kocamıza iş verse biz bu sıcaklıkta ellerimiz yanmazdı. Yinede çalışmak zorunda kalıyoruz torba başı 1,25 TL alıyoruz günde yaklaşık 10 torba yapabiliyoruz evde 5-7 nüfus bizim kazancımızla ekmek yiyor İsot temizleme işi Ağustos ayında başlıyor Ekim ayına kadar devam ettiği ifade ettiler.
 Sıcakların altında zahmetli uğraşın ardından 100 kilo biberden 10-11 kilo isot çıkartılıyor.İfadelerini kulandı 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49